5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialStatul roman se faulteaza singur la Oltchim

Statul roman se faulteaza singur la Oltchim

O manevra dubioasa prin care statul roman va ramane de doua ori pagubit, beneficiare fiind grupuri de interese din care face parte si controversatul om de afaceri Siminel Andrei, este pe cale sa se puna in practica la cel mai mare combinat chimic din tara, Oltchim Ramnicu Valcea.
Practic, Guvernul, la initiativa ministrului Economiei, Codrut Seres, renunta la peste 40% din actiunile combinatului valcean, pe care-l lasa inglodat in datorii, totul sub lozinca urgentarii procesului de privatizare. In fapt, actionarul majoritar al Oltchim a renuntat de buna voie la procesul cu off-shore-ul Lindsell Enterprises, cu toate ca Justitia nu-si spusese ultimul cuvant.
Presedintele Consiliului de Administratie al Oltchim, Constantin Roibu, a convocat la finele saptamanii trecute Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) combinatului, pentru data de 3 august.
Initiativa nu i-a apartinut insa lui Roibu, care, practic, a fost strans cu usa de catre Guvern sa actioneze in acest sens. „A fost o decizie a Guvernului, pentru a gasi o cale de rezolvare a litigiului cu actionarul minoritar Lindsell”, ne-a spus sec Roibu. Intr-adevar, Guvernul a adoptat, in urma cu doua saptamani, o ordonanta de urgenta „referitoare la unele masuri in vederea declansarii cat mai rapide a procesului de privatizare a societatii comerciale Oltchim SA Ramnicu Valcea”. In aceasta se stipuleaza negru pe alb faptul ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va fi reinscrisa in calitate de creditor al combinatului, renuntand la calitatea de actionar.

Un off-shore castigator

Totul a inceput la data de 28 noiembrie 2003, cand AGEA Oltchim a decis conversia in actiuni a unei datorii de 95,2 milioane de dolari pe care o avea catre AVAS. Astfel, participatia statului roman la capitalul social al combinatului crestea de la 53,26% la 95,74%. Totodata, intreprinderea ramanea fara datorii. Imediat, decizia AGEA a fost atacata in instanta de oficialii Lindsell Enterprises, un off-shore cu sediul la o casuta postala din Cipru si care este administrat de Siminel Andrei. Acesta administreaza in Romania mai multe off-shore care au mai fost implicate in scandaluri de presa, cum ar fi Ivington Enterprises si Broadhurst. Ca Lindsell avea tot dreptul sa protesteze, dat fiind ca participatia sa scazuse de la 12,04% la 1,1%, nu incape dubiu.
Este insa curios cum un ministru si chiar intregul Guvern, dat fiind ca a aprobat ordonanta in speta, „tin cu ursul”, renuntand de buna voie la un proces care, ce-i drept, trena de ani de zile. Explicatia ca, altfel, combinatul nu putea fi privatizat, pare hilara. Aceasta deoarece actiunile in litigiu fusesera deja oprite de la tranzactionarea bursiera de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). In consecinta, statul (a se citi Ministerul Economiei) putea sa vanda linistit restul pachetului de actiuni, care, oricum, depasea 50%. Si, mai mult, societatea nu avea datorii. Acum, potrivit ordonantei, viitorul proprietar va fi obligat, prin contractul de privatizare, sa-si asume restituirea datoriei cu pricina, fapt ce va scadea serios pretul de vanzare.

Cele mai citite

Pamela Anderson, probleme cu Tommy Lee. Comunicarea dintre ei s-a deteriorat

Pamela Anderson a dezvăluit recent că relația ei cu fostul soț, Tommy Lee, nu este în cel mai bun punct, recunoscând că trec printr-o...

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...

FCSB – Hamburg 2-1. Florin Tănase și Octavian Popescu au înscris golurile

FCSB - Hamburg 2-1. Campioana României a debutat cu o victorie în primul meci de pregătire din cantonamentul din Antalya, învingând formația germană Hamburger...
Ultima oră
Pe aceeași temă