19.8 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialStatul plateste 20%pentru prima casa construita cu credit ipotecar

Statul plateste 20%pentru prima casa construita cu credit ipotecar

Incepand cu acest an, in cadrul programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala, statul va acorda subventii de la bugetul de stat. Subventia se acorda doar pentru realizarea primei locuinte prin credit ipotecar, pentru tinerii casatoriti si care au varsta pana in 35 de ani. Intr-o prima etapa vor beneficia de aceste prevederi tinerii casatoriti, sinistratii si persoanele evacuate din locuintele restituite proprietarilor. Conditia este ca acela care solicita subventia sa aiba teren in proprietate si un contract incheiat cu o firma de constructii.
Banii alocati de la buget pentru acordarea subventiei ajung in acest an doar pentru 320 de tineri.

Nu se accepta lucrari „de lux”

Subventia de la bugetul de stat este de 20% din pretul pe metrul patrat suprafata construita a locuintei, in limita a maximum 81 metri patrati arie desfasurata construita. Nu se acorda subventii pentru lucrarile considerate de lux: piscine, sauna, finisaje si ornamente speciale, garaje, apartamente tip duplex, crama etc. Subventia se acorda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, pentru plata ratelor la creditul ipotecar contractat. Cuantumul subventiei nu poate depasi valoarea creditului ipotecar contractat. Fondurile aferente subventiei se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in limita prevederilor bugetare aprobate anual cu aceasta destinatie.

Maximum 7.800 euro pentru o casa

Subventia care se acorda prin programul guvernamental se va raporta la costul pe metrul patrat de arie desfasurata construita, stabilit potrivit datelor din contractul de construire a locuintei, dar nu mai mult decat o limita de cost stabilita periodic prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor in constructii, la propunerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, considera ca suma alocata pentru subventii este corecta si chiar suficienta, argumentand ca construirea unei case dureaza cam un an, sunt de indeplinit anumite formalitati si „in cel mai bun caz, cu toate ca exista deja cereri depuse la consiliile locale, abia la sfarsitul anului solicitantii vor veni cu facturile platite constructorului pentru a se putea face plata subventiei”.

Derogari pentru cei care detin deja „locuinte mici”

De subventie beneficiaza, o singura data, persoanele fizice care au contractat credite ipotecare pentru construirea unei locuinte daca intrunesc, in mod cumulativ, urmatoarele conditii: titularul contractului de construire a locuintei, respectiv membrii familiei acestuia – sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia nu au detinut si nu detin o locuinta in proprietate si nu au primit sprijin de la bugetul de stat sub forma de subventii pentru o alta locuinta; este prima locuinta pe care o construiesc prin credit ipotecar; detin un drept real asupra terenului pe care se realizeaza constructia; constructia locuintei se realizeaza prin antreprenori specializati. Cu toate acestea, se vor face exceptii pentru tinerii care au mai detinut o locuinta de pana la 50 metri patrati. Acestia vor putea solicita subventia pentru construirea unei noi locuinte, in vederea extinderii.

Pasii pentru obtinerea subventiei

Pentru a putea obtine subventia se parcurg urmatorii pasi: ¥ se contacteaza o firma de constructii care sa intocmeasca proiectul de constructie a casei ¥ se depune o cerere de subventie la consiliul local al orasului insotita de o copie dupa cartea de identitate si certificatul de casatorie, dovada eliberata de primar ca ati ramas fara adapost din cauza calamitatilor naturale sau a retrocedarii imobilului, declaratie notariala ca nu detineti o alta locuinta, extras de carte funciara si fisa tehnica a locuintei ¥ se incheie un contract de imprumut ipotecar cu o institutie financiar-bancara.
Daca dosarul indeplineste conditiile, primarul va elibera o adeverinta, valabila 90 de zile, care confirma ca aveti dreptul la subventie. La terminarea lucrarilor veti primi suma subventionata de la consiliile locale, maximum 7.800 de euro. Subventia se acorda pentru o valoare maxima a costurilor de constructie de 480 euro pe metrul patrat, fara TVA, pentru locuintele din imobile cu structura formata din parter si cel mult un etaj. In cazul locuintelor din imobile situate in cladiri care au mai mult de un nivel, proiectul prevede acordarea de subventii luand in calcul un cost de constructie de cel mult 400 de euro pe metru patrat, fara TVA.
Prin buget, anul acesta a fost alocata suma de 3 milioane euro pentru programul de sprijinire a construirii de locuinte proprietate personala cu subventie de 20%. Conform legii, pentru un solicitant, subventia maxima nu poate depasi 7.776 euro, fara TVA. In total, pe anul 2007, de subventii vor beneficia circa 320 de tineri.

Cele mai citite

Aeronave militare ridicate de urgență în urma atacurilor cu drone din Ucraina. Mesaje RO-Alert transmise în Tulcea

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că patru aeronave militare – două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două F-16 ale Forțelor Aeriene Române...

Barometru: 70% dintre antreprenori anticipează creșterea impozitului pe venit în următoarele 12 luni

Aproximativ 70% dintre antreprenorii români se așteaptă ca impozitul pe veniturile salariale să crească în următorul an, iar două treimi estimează o majorare și...

Cetățean ucrainean salvat din munți. A trecut granița în România

Un cetățean ucrainean în vârstă de 38 de ani, care a traversat granița României prin Munții Maramureșului, a fost salvat în noaptea de marți...
Ultima oră
Pe aceeași temă