Comisia Europeană va dezbate situaţia statului de drept în Polonia pe 13 ianuarie, fiind prima etapă a declanşării unei posibile proceduri de sancţionare, după ce Parlamentul polonez a adoptat o lege care supune mass-media publice controlului guvernului conservator aflat la putere, transmite AFP, citată de Mediafax.
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, „a stabilit o primă dezbatere a statului de drept în Polonia pe agenda reuniunii comisiei din 13 ianuarie”, se anunţă într-un comunicat al CE care face referire la legea controversată adoptată de Parlamentul din Varşovia miercuri.
Potrivit legii respective, posturile TVP şi Polskie Radio (Radio Polonia) – care au audienţe mari – ar urma să fie sub controlul unui Consiliu naţional media ai cărui membri vor fi numiţi de Guvernul conservator de la Varşovia. Noua structură va putea numi directorii posturilor publice de radio şi televiziune. După dezbaterea legii în Parlamentul polonez, vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a trimis două scrisori Guvernului de la Varşovia, solicitând „explicaţii în legătură cu schimbările introduse în legea mass-media”.
Decizia CE vine şi în urma sesizării făcute de comisarul german al UE, Gunther Oettinger, care a acuzat Polonia de încălcarea unor valori fundamentale comune ale UE privind libertatea presei, într-un interviu acordat ziarului german Frankfurter (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ). „Avem multe motive să activăm Mecanismul Statului de Drept şi să plasăm Varşovia sub supraveghere”, susţine Gunther Oettinger.
Mecanismul Statului de Drept a fost stabilit în martie 2014 pentru a combate „ameninţările sistemice asupra statului de drept”. Dezbaterea din 13 ianuarie a Comisiei Europene constituie prima etapă din cele trei ale acestei proceduri. În faza iniţială, CE va colecta informaţii pentru a clarifica dacă este vorba despre o ameninţare asupra statului de drept al Poloniei, iar dacă această ipoteză se confirmă, CE va iniţia negocieri cu Polonia pentru a-i oferi dreptul de a reacţiona la neregulile descoperite.