23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialStapanii Europei

Stapanii Europei

» FC Barcelona a castigat intr-o maniera categorica finala Ligii Campionilor la fotbal, invingand cu 2-0, poate chiar mai clar decat o arata scorul, pe Manchester United. Eto’o si Messi au marcat golurile finalei, catalanii reusind o tripla campionat-cupa-Liga Campionilor care incununeaza un sezon de exceptie.

 

De multa vreme o finala de liga Campionilor nu a fost dominata atat de clar de o echipa. Cu exceptia primelor zece minute, timp in care Manchester United a amenintat serios poarta lui Valdes, Barcelona a controlat cu autoritate jocul, si-a sufocat adversarul cu celebra sa increngatura de pase (am numarat, la un moment dat, 40 de schimburi intre jucatorii catalani fara ca englezii sa poata interveni), iar atunci cand a verticalizat, ocaziile de gol au aparut cu usurinta la poarta lui Van der Sar. De partea cealalta, United a platit tribut intereselor financiare si a inceput partida cu Park, coreeanul, in ciuda recunoscutei sale puteri de lupta, fiind o mana moarta in acest meci, la fel ca si Carrick, mijlocasul care nu a reusit sa puna in valoare incisivitatea cuplului Ronaldo-Rooney. In aceste conditii, introducerea altor doi jucatori de atac, Tevez si Berbatov, nu a facut altceva decat sa rupa si mai mult echipa in doua.

 

Dar de la asta si pana la declaratia lui Cristiano Ronaldo, care l-a criticat pe Sir Alex Ferguson, este cale lunga. "Nu am facut ce trebuia. Tactica aleasa de antrenor a fost gresita si totul a mers prost pentru noi. Am fost in meci doar zece minute, dupa care ne-am impiedicat", a spus rasfatatul portughez, uitand ca tocmai el a fost cel care, din dorinta de a castiga duelul la distanta cu Messi, a fost egoist si, in loc sa incerce sa intre in combinatii, a preferat sa traga spre poarta din orice pozitie, taind elanul de inceput al englezilor.

Xavi a fost omul meciului
Chiar daca omul meciului a fost desemnat, pe merit, Xavi Hernandez (pasa la golul doi a fost geniala), Lionel Messi a stralucit. A driblat, a pasat, chiar a recuperat baloane, a sutat la poarta atunci cand trebuia si a reusit golul care a inchis partida si i-a consolidat pozitia de golgheter al actualei editii a Ligii Campionilor cu noua goluri reusite. Dar nimic nu ar fi fost posibil fara contributia lui Josep Guardiola, antrenorul cu cel mai fulminant debut din istoria fotbalului: "Acum un an antrenam Barcelona 2 si luptam pentru promovarea in Segunda Division. Acum, am castigat Liga Campionilor. Este un vis devenit realitate. In orice meserie este nevoie de timp si rabdare pentru a deveni cel mai bun, dar eu am norocul sa am un asemenea lot de jucatori. Cred ca Messi si-a scris deja numele pe Balonul de Aur. In orice caz, el stie ca este cel mai bun, nu trebuie sa castige neaparat acest trofeu".

 

La randul sau, scotianul Ferguson nu a fost deloc zgarcit cu laudele la adresa echipei adverse: "Trebuie sa fim cinstiti si sa recunoastem ca am fost invinsi de echipa mai buna. Primul gol a fost ucigator, a fost un inceput greu pentru noi. Daca le dai celor de la Barcelona mingea, o vor pastra toata noaptea. Suntem in continuare o echipa tanara si putem inca sa ne imbunatatim jocul dupa aceasta finala".

» Spania a devenit tara in care a ajuns de cele mai multe ori cea mai pretioasa cupa europeana, de 12 ori, fata de Anglia si Italia, de 11 ori, iar Guardiola este al saselea om care a castigat acest trofeu atat ca jucator, cat si ca antrenor. Dupa aceasta finala, in vistieria orasului Roma au intrat 45 milioane euro, la Manchester United au ajuns 65 milioane euro, BarIa va primi 110 milioane euro, iar orasul Barcelona, 15 milioane.

» Lucescu vs Guardiola in Supercupa Europei
Sahtior Donetk, echipa antrenata de Mircea Lucescu, care a castigat Cupa UEFA, va intalni formatia spaniola FC Barcelona in Supercupa Europei, care va avea loc la Monte Carlo, la sfarsitul lunii august. Este, de fapt, un vis implinit pentru Mircea Lucescu, care dupa castigarea Cupei UEFA a marturisit ca doreste sa intalneasca formatia catalana in Supercupa Europei. "As vrea cu Barcelona. Ar fi anul Barcelonei si cred ca-l merita", a spus la vremea respectiva Lucescu.
La randul sau, antrenorul echipei FC Barcelona, Josep Guardiola, a declarat miercuri noapte ca dedica victoria din finala Ligii Campionilor fotbalistului italian Paolo Maldini, contestat de o parte a fanilor de la AC Milan la ultimul meci pe San Siro. "Dedic victoria fotbalului italian si in special lui Paolo Maldini. Sa nu-si faca griji pentru ca are admiratia intregii Europe. Maldini a fost un exemplu pentru toti. stiam ca a avut unele probleme la ultimul meci. Daca se razgandeste si mai vrea sa joace inca un an, poate veni sa joace la noi", a declarat Guardiola, care in primul an ca antrenor principal a castigat trei trofee, Cupa Spaniei, Campionatul Spaniei si Liga Campionilor.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă