Ministrii celor 18 tari ale UE care au ratificat Tratatul constitutional european s-au intalnit, ieri, la Madrid pentru "a face mai vizibil da-ul" spus Constitutiei Europene, dand curs initiativei ministrului spaniol de Externe, Miguel Angel Moratinos, si a omologului sau luxemburghez, Jean Asselborn.
"Cei care vrem sa continuam, avem dreptul sa nu fim opriti", a declarat secretarul de stat spaniol pentru UE, Alberto Navarro, care a prezidat reuniunea. Principalele obiective sunt semnalarea sprijinului acordat planului cancelarului german Angela Merkel, care detine presedintia semestriala a UE, de rezolvare a crizei constitutionale cu care se confrunta Uniunea dupa respingerea, in 2005, a documentului de catre Franta si Olanda, respectiv analizarea posibilitatilor de imbunatatire a textului.
"Pana in prezent, au dominat argumentele celor ce refuza Tratatul, dar nu avem voie sa ne lasam impinsi in defensiva", a spus seful diplomatiei spaniole, solicitand statelor care nu au ratificat inca Tratatul sa adopte "o pozitie constructiva". Pe langa respingerile Frantei si Olandei, cei sapte membri restanti – Marea Britanie, Republica Ceha, Polonia, Irlanda, Danemarca, Suedia si Portugalia – au renuntat la planurile lor de ratificare a textului actual in perspectiva modificarii acestuia.
Cele 18 tari care au ratificat deja documentul cer acum guvernelor "scepticilor" precizari asupra doleantelor lor. "Trebuie sa stim unde anume rezida problemele si dificultatile lor", a explicat Moratinos. In ceea ce priveste eventualele modificari pentru a facilita acordul celor noua tari care nu au ratificat Tratatul, pozitia tarii gazda este ca "ameliorarea acestuia ar trebui sa aiba loc adaugand lucruri, nu suprimandu-le", urmand ca scepticii sa-si precizeze modelul pe care il doresc.
Dintre acestia din urma, Marea Britanie, Polonia si Republica Ceha militeaza inflexibil impotriva textului actual pe care l-au semnat la Roma in urma cu aproape trei ani, in timp ce tarile care au ratificat documentul afirma ca acesta este instrumentul pentru solutionarea noilor provocari ale UE precum continuarea extinderii, atat de necesarele politici energetice comune, problema imigratiei sau schimbarile climatice. Revizuirea textului care ar putea scoate Uniunea din actualul impas va avea startul decisiv la 25 martie, odata cu multasteptata Declaratie de la Berlin, in care presedinta in exercitiu a UE, Angela Merkel, si ceilalti 26 de membri vor incerca sa aprobe un document in termeni minimi.