0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSport si... bascalie

Sport si… bascalie

Se stie ca vara "consumul" de televiziune scade, audientele coboara deoarece telespectatorii isi permit concedii. Televiziunile nu s-au ostenit sa investeasca intr-o grila de vara mai atractiva. Un sprijin substantial l-au gasit unele doar in manifestarile sportive de prestigiu ale verii, Campionatul European de Fotbal si acum, Jocurile Olimpice. Sportul si… bascalia emisiunilor de divertisment raman punctele forte ale programelor TV in acest sezon.

Din nou sportul salveaza programele televiziunii publice, angajata sa ne prezinte Jocurile Olimpice de la Beijing. Numai ca departamentul sport al TVR e in mare suferinta prin emigrarea la alte televiziuni a cinci specialisti. Cei ramasi se lupta sa ne acopere cele 320 de ore de emisie promise si dedicate Olimpiadei. Peste toate, diferentele de fus orar dintre noi si "locatia" Olimpiadei a cam bulversat transmisiile "live", in direct. Spectacolul Olimpiadei atrage multi oameni activi care insa nu pot urmari competitiile dimineata si la pranz cand sunt la lucru sau cand crapa de ziua. Postul public nu si-a permis reluari la ore de maxima audienta, unde programul curge ca inainte, cu acelasi profil cenusiu si confuz. Noroc ca exista Eurosport care si-a dedicat intregul program numai Olimpiadei. Abonatii  la cablu interesati de ce se intampla la Beijing vor ignora televiziunea publica, vor folosi telecomanda pentru a recepta Eurosport.

Problema transmisiilor sportive a ajuns sa preocupe pana si CNA care a descoperit ca meciurile de fotbal din Liga intai nu se pot viziona decat pe o anume firma de cablu. CNA se pare ca vrea sa declare fotbalul drept obiectiv de interes national si sa intervina pentru reglementarea acestei grave situatii, cum o considera dansii. CNA insa nu se implica in "genocidul informational si cultural" practicat de mai toate televiziunile ale caror programe si mai ales buletine informative sunt cu mult sub standardele europene si manipuleaza opina publica.

Margareta Ionescu (e-mail): "(…) Nu sunteti bine informata. SMS-urile nu sunt doar o pacaleala de 0,59 euro. La acea televiziune garsoniera, OTV, un SMS costa 1,19 euro si sunt unii care chiar ii platesc sa-si spuna opiniile despre Elodia, Magda si evident, crimele cica «dezbatute» (…) CNA da sanctiuni postului, dar cate s-au platit oare din ele? CNA ar trebui sa intreprinda ceva sa-i protejeze pe acei nenorociti si (…) pacaliti care privesc  la emisiunile acestei asa-zise televiziuni (…) chiar se intentioneaza prin televiziune sa devenim o tara de imbecili lasati pe mana unor smecheri care ne jecmanesc, isi bat joc de naivitatea unora? Este o rusine pentru presa tolerarea acestei televiziuni, OTV? (…) O rusine este sa platim obligatoriu si taxa pentru TVR ale carui programe, cu foarte mici exceptii, sunt de la o zi la alta jalnice (…) Selectia la Cerbul de Aur este un ultim exemplu. Cu SMS-uri a ajuns in finala o duduita reprezentativa pentru starea proasta in care se afla muzica usoara. Pana si muzica usoara s-a degradat la TVR! (…)".

 

Postul public ne-a anuntat ca si-a reorganizat Directia Programe. Sa vedem partea plina a paharului si sa asteptam cum a definitivat Consiliul de Administratie al TVR noua Directie si ce rezultate se vor ivi. Nu Directia Programe este insa de vina pentru grila cenusie a postului public, ci legea care n-a precizat statutul postului public ce este condus conform algoritmului politic, beleaua cea mare din audiovizual.

In programele de divertisment ale verii, printre putinele noutati, s-a strecurat la Antena 1 si "Mistok Swo", in fiecare luni, la ora 20.30. Telespectatorilor inraiti nu le-a scapat acest divertisment, care il are in centru pe Viorel Gaita, cunoscut si apreciat in urma cu vreo opt ani pentru inventivitatea sa, manifestata atunci, la alte canale mioritice. A emigrat in Canada, a revenit acasa si declara ca a constatat ca televiziunile sunt "mai manelizate, mai bagatelizate si mai becalizate" decat pe vremea cand activa si dansul la diferite posturi tv. Constatare pe care o facem cu totii de la un timp incoace, dar cadem in plasa "manelizarii" si tabloidizarii programelor, cum a cazut si Viorel Gaita. Numai ca telespectatorii au posibilitatea sa apeleze la telecomanda si sa se refugieze la Discovery, dar Viorel Gaita a acceptat sa practice insa vulgaritatea "manelizarii", alaturi de partenerul sau Ovidiu Iancu. Acesta se pare ca l-a invatat stilul actual al divertismentului in care avertismentul AP – emisiunea nu poate fi urmarita decat cu acordul parintilor! -, presupune aluzii desantate la sex si vulgaritate cat incape in cele o suta de minute de emisie. Dl Bebe, Ovidiu Iancu, la fiecare editie incearca a fi un alt personaj vulgar. Invitatii miros de la o posta a comanda politica. Sa-l vezi de pilda pe Radu Mazare intr-un astfel de divertisment dandu-si aere de macho, e penibil. Pe "croll", pe "burtiera" curg tot felul de asa-zise interventii demne de televiziunea garsoniera. Testele cu cei de pe strada despre "barbatii scrupulosi" sau despre "futuristi" ne intristeaza aratand nivelul cultural la care au ajuns concetatenii privind la televizor. Emisiunea este o bascalie grosiera, specifica divertismentului din ultima vreme, in care, pacat, il regasim pe Viorel Gaita, un moderator ce promitea altceva, candva…  

 

 

ileana.lucaciu@romanialibera.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă