22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialSpital pârât la tribunal

Spital pârât la tribunal

Zece firme au ales calea instanţei pentru a-şi recupera datoriile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa are mari probleme din punct de vedere financiar. Unitatea are datorii imense la furnizorii de medicamente şi materiale sanitare datoriile sunt imense, dar şi restanţe importante la utilităţi. Potrivit dirtectorului economico-financiar al SCJU, Violeta Androne, totalul datoriilor pe care spitalul le-a acumulat din anul 2007 până în prezent este de 19.237.972,32 de lei, din care 12.773.923,03 lei, cu termen depăşit de plată.

Numai pentru medicamente spitalul are de plătit furnizorilor o datorie de 15.527.268,86 lei, dintre care 10.143.536,10 lei cu termen depăşit de plată. „Am achitat datoriile la furnizori până în luna martie a anului 2009, însă mai avem mult până scăpăm de ele”, a precizat dr.  Dănuţ Căpăţână, managerul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ.

Investiţii amânate din lipsă de fonduri

Aceasta nu este singura problemă a spitalului. Din cauza faptului că până în prezent unitatea sanitară nu a văzut nici un ban pentru investiţii de la Ministerul Sănătăţii, Unitatea de Primiri Urgenţe nu poate fi dată în folosinţă. „Eu pot să o inaugurez şi mâine, însă dacă nu sunt bani pentru refacerea părţii vechi, degeaba îi dau drumul. Anul acesta am solicitat 200 de milioane de lei de la Ministerul Sănătăţii pentru investiţii în curs de derulare, însă nu am primit nimic. Întregul buget al ministerului este de 800 de milioane de lei”, a adăugat dr. Căpăţână. În aceste condiţii, nu poate fi reparată nici partea veche a Urgenţei, dar nu pot fi continuate nici lucrări deja începute, la Compartimentul de Endocrinologie sau la Secţia de Psihiatrie de la Palazu Mare. Pentru reabilitarea părţii vechi a Urgenţei, spitalul are nevoie de aproximativ şase milioane de lei. La Palazu Mare, spre exemplu, s-au făcut mici reparaţii cu venituri proprii ale unităţii sanitare. Costurile totale pentru reparaţiile capitale la UPU, partea nouă, depăşesc suma de 2.500.000 de lei.  

Descentralizarea ar putea rezolva problemele

În aceste condiţii, descentralizarea pare a fi cea mai bună soluţie de ieşire din situaţia în care se află unitatea sanitară. Numai că la acest capitol, managerul spitalului are câteva nelămuriri. „Îmi este neclar ce se va întâmpla cu datoriile. Personal nu cred că autorităţile locale vor accepta să le preia. Apoi, sursele de finanţare vor trece la autorităţile locale, dar nu se specifică exact cât şi cum”, a încheiat dr. Căpăţână.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă