23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecial"Spect-actori pentru non-discriminare"

“Spect-actori pentru non-discriminare”

Fundatia Chance for Life isi continua seria de spectacole de teatru social, in cadrul programului “Spect-actori pentru non-discriminare”, prin care se urmareste combaterea situatiilor opresive din cadrul diferitelor comunitati. Pana in luna februarie vor fi prezentate, la nivelul intregii tari, 180 de astfel de spectacole, realizate de 14 organizatii racordate fundatiei.

Scolile si institutiile publice, scene ad-hoc

Spectacolele de teatru social sunt interactive, cu scopul de a antrena spectatorii in gasirea unor solutii pentru combaterea discriminarii.
Acest fel de spectacole sunt prezentate in scoli si institutii publice, pe scene improvizate ad-hoc, in mijlocul celor prezenti, urmarind sensibilizarea opiniei publice si a factorilor de raspundere fata de prejudecatile care adesea determina situatii opresive. Domeniile vizate sunt seropozitivii, rromii, fostii detinuti, copiii si adultii cu dizabilitati fizice si locomotorii, violenta verbala si fizica in cuplurile tinere, violenta domestica si efectele ei asupra copiilor, migratia si efectele ei asupra familiei, consumul de tutun si droguri, discriminarea copiilor proveniti din familiile sarace.
Orasele in care spectacolele urmeaza a fi prezentate sunt Bucuresti, Targu-Mures, Sighisoara, Iasi, Craiova, Brasov, Constanta, Timisoara, Buzau, Bacau, Sulina, Slatina, Ploiesti si Cluj. Proiectul “Spect-actori pentru non-discriminare” este realizat de Fundatia Chance for Life in colaborare cu Teatrul “Ion Creanga” si cu sprijinul tehnic si financiar al Fundatiei Vodafone Romania.

Copii seropozitivi, in propriul rol

Printre manifestarile discriminatorii care se petrec in scolile romanesti, cele fata de copiii seropozitivi conduc la interzicerea accesului acestora la educatie. Aceasta discriminare se afla la baza unui spectacol de teatru social realizat de voluntarii Chance for Life care lucreaza, in cadrul programului “Speranta pentru Azi”, cu un grup de copii seropozitivi de la Centrul de Plasament Vidra. Subiectul piesei o are ca protagonista pe Maria, o eleva care, in urma unei testari medicale obisnuite, este depistata seropozitiv. Fata se confeseaza colegei de banca, care comenteaza acest lucru cu tatal sau. Stupefiat de faptul ca tocmai fiica sa sta in banca cu o colega seropozitiva, tatal porneste o campanie de excludere din scoala a Mariei, in urma careia fetei ii este interzis sa mai frecventeze scoala.
Spectacolul va fi prezentat in mai multe scoli din Bucuresti, elevii urmand sa se alature actorilor voluntari in incercarea de a determina revenirea Mariei la scoala.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă