14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSovata - destinatie turistica indiferent de anotimp

Sovata – destinatie turistica indiferent de anotimp

– Statiunea balneara din judetul Mures ramane una dintre atractiile Transilvaniei.

– Peisajele exceptionale, aerul curat si linistea muntilor dau statiunii un farmec aparte.

Situata in centrul tarii, la poalele sudice ale muntilor Gurghiului, la o inaltime de 500 de metri fata de nivelul marii, statiunea balneo-climaterica Sovata ramane una din atractiile turistice ale Transilvaniei indiferent de anotimp. Asta deoarece peisajul exceptional, aerul curat si linistea montana pot sa reincarce bateriile oricui, oricand si indiferent de cat de lung este sejurul aici.

Lacul "Ursu" – perla Sovatei
Principala atractie a Sovatei ramane lacul heliotermal "Ursu", singurul de acest fel din Europa, care confera statiunii un plus de atractivitate. Lacul, despre care se stie ca s-a format in mai 1875, contine apa minerala cloruro-sodica cu o mineralizare pana la 150g/l la 1,5 m adancime. Pe suprafata lacului se afla un strat de 8-12 cm apa dulce, care permite razelor solare incalzirea apei sarate si nu permite evaporarea caldurii acumulate. Temperatura apei la inceputul sezonului, la o adancime de 1,5 m, ajunge la 50 C°. Numit si "Marea Moarta" a Tranilvaniei, lacul "Ursu" este indicat in tratamentul mai multor afectiuni.

Apa sarata concentrata, namolul sapropelic terapeutic, microclima reconfortanta sunt factori de baza in tratarea bolilor reumatologice, dermatologice si ginecologice. Toate acestea fac ca an de an, imediat dupa deschiderea sezonului estival, adica de la inceputul lunii iulie si pana la inceputul lunii septembrie, Sovata sa fie luata cu asalt de turistii romani sau straini care stiu ca, pe langa cura de aer curat si posibilitatile oferite de zona montana, pleaca de aici mult mai sanatosi.
Alaturi de lacul "Ursu", vara, Sovata vine in intampinarea turistilor si cu alte lacuri cum ar fi lacul "Alunis", lacul "Verde", lacul "Negru", lacul "Rosu", lacul "Mierlei" sau cel al serpilor.

De pe partia de schi, in adancuri
Sovata ramane o destinatie turistica importanta si in afara sezonului estival. Astfel, iarna, partia de schi de aici, lunga de aproape un kilometru, este luata cu asalt de turisti. Asta in ciuda faptului ca accesul spre partia care se afla la sase kilometri de centru orasului, dotata cu telescaun, se face din ce in ce mai greu in ultima vreme, din cauza drumului care, pana in zona restaurantului Stana de Vale sau a taberei scolare, este aproape impracticabil in conditiile de iarna.
Indiferent de anotimp, turistii odata veniti la Sovata vor avea insa si alte posibilitati de relaxare. Astfel, hotelurile din statiune ofera posibilitatea unor bai termale si a impachetarilor cu namol in scop terapeutic.

Turistii au, asadar, acces la piscine cu apa sarata, bai cu aburi, sauna, namol sau solarium si pot urma cure de balneo si hidroterapie, de mecano si kinetoterapie, cure de electroterapie, de fototerapie si impachetari cu namol. Contravaloarea acestora este de cele mai multe ori inclusa in pretul biletului, dar poate fi achitata si separat daca turistii nu vin la Sovata cu bilet de tratament.
Sovata atrage insa si datorita faptului ca este situata la doar sase kilometri distanta de Praid, statiunea harghiteana unde se afla renumita salina cu valente terapeutice. Astfel, in timp ce combina baile din Sovata cu coborarile in adancurile salinei, unde temperatura constanta este de circa 17 grade Celsius, iar aerul este mereu curat, relaxarea este garantata.
Sovata ofera si alte posibilitati de distractie cum ar fi sali de jocuri, discoteci sau acces la internet si televiziune prin satelit.

Preturi pentru orice buzunar
Posibilitatile de cazare sunt multiple. Statiunea Sovata are aproximativ 2.000 de locuri de cazare in hoteluri, vile si casute. Cu ocazia zilei de Sf. Valintin, hotelurile din Sovata au lansat o oferta irezistibila. Tinerii indragostiti sunt asteptati pe 14 si 15 februarie sa se bucure de tot confortul la preturi cuprinse intre 400 si 600 de lei pentru doua persoane.
In restul timpului, preturile de cazare variaza in functie de confort si, desigur, in functie de sezon. Astfel, un sejur de sapte zile in cel mai mare hotel din statiune, "Danubius", variaza intre 600 si 1700 de lei pentru o persoana, in timp ce la hotelul "Bradet", sapte zile de cazare pentru o persoana costa intre 490 de lei si 980 de lei.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă