รn 2023, industria mobilei din Romรขnia a adus o contribuศie de 1,23 miliarde de euro la balanศa comercialฤ, รฎnregistrรขnd o scฤdere de 27% faศฤ de 2016, cel mai bun an pentru acest sector.
Aceastฤ scฤdere subliniazฤ provocฤrile cu care se confruntฤ industria mobilei, printre care accesul dificil la materii prime esenศiale, precum buศteni ศi cherestea de calitate, energie costisitoare ศi lipsa unei strategii clare pentru revitalizarea sectorului.
La conferinศa โIndustria mobilei, ramurฤ economicฤ strategicฤ a Romรขnieiโ, organizatฤ รฎn cadrul expoziศiei BIFE-SIM, la care au participat 160 de producฤtori de mobilฤ ศi decoraศiuni, s-a discutat despre necesitatea unui nou Cod silvic, aflat acum รฎn Parlament. Acesta ar putea reglementa accesul la materie primฤ de calitate ศi ar putea ajuta industria sฤ-ศi revinฤ.
Cรขt lemn foloseศte industria de mobilฤ
โNu ne trebuie mult lemn, dar acesta trebuie sฤ fie de calitate. Noi consumฤm din lemnul exploatat undeva un 10%, deci nu este mai mult. Romรขnia e obligatฤ sฤ-l punฤ la dispoziลฃia noastrฤ, nu avem voie sฤ-l bฤgฤm pe foc, nu avem voie sฤ-l exportฤm sub formฤ de buลtean sau de cherestea.
Trebuie aprobat ลi respectat acest nou Cod silvic cรขt mai repede, altfel dupฤ alegeri nu ลtim ce se va รฎntรขmpla cu acestaโ, a declarat Dumitru Blaga, preศedintele Asociaศiei Producฤtorilor de Mobilฤ din Romรขnia (APMR), conform Ziarului Financiar.
Blaga a subliniat cฤ industria mobilei are nevoie de sprijin pentru a reveni pe o traiectorie ascendentฤ, punรขnd accent pe importanศa reglementฤrilor rapide ศi accesului la resurse sustenabile.