21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial"Sosesc aliatii": Medvedev si Lavrov, la Belgrad

„Sosesc aliatii”: Medvedev si Lavrov, la Belgrad

Medvedev va confirma la Belgrad politica externa a Moscovei fata de Serbia.

Succesorul desemnat al lui Vladimir Putin si favoritul in alegerile prezidentiale de duminica din Rusia, Dmitri Medvedev, si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, sunt asteptati la Belgrad astazi, la o saptamana dupa proclamarea independentei Kosovo. "Sosesc aliatii", a titrat cotidianul sarb "Vecernie Novosti" articolul consacrat acestei vizite, in care se arata ca "Dmitri Medvedev, care pe 2 martie va deveni cu siguranta noul presedinte al Rusiei (…), va avea ocazia sa confirme (la Belgrad) politica externa a Moscovei fata de Serbia".
In zilele care au precedat aceasta vizita, prima a unor lideri internationali importanti dupa proclamarea independentei Kosovo, de la Moscova au venit noi declaratii de sustinere a Belgradului. Presedintele rus, Vladimir Putin, a calificat proclamarea independentei Kosovo drept "un precedent oribil", care se va intoarce impotriva occidentalilor si va avea "consecinte imprevizibile", in timp ce trimisul sau special pentru cooperare internationala impotriva terorismului si a crimei organizate, Anatoli Safonov, a estimat ca "jihadistii terorismului islamist" instalati in Kosovo vor putea acum sa actioneze deschis.
Ideea ca proclamarea si recunoasterea independentei Kosovo ar genera un precedent periculos a fost respinsa categoric de adjunctul secretarului de stat american, Nicholas Burns, care a declarat ca "datorita unicitatii istoriei recente a Kosovo, independenta sa nu suporta deloc comparatie cu alte cazuri ale unor conflicte regionale actuale sau potentiale".
Burns a declarat ca "independenta Kosovo nu stabileste un precedent pentru eventualii separatisti din orice parte a lumii si, in mod sigur, nu pentru Romania, ale carei suveranitate si integritate teritoriala au fost universal recunoscute".

Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă