3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialSorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat. Vezi cum a reuşit acesta să...

Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat. Vezi cum a reuşit acesta să convingă instanţa

UPDATE: Omul de afaceri a parasit arestul Politiei Capitalei in jurul orei 18:50, fara sa faca nicio declaratie.

Tribunalul Bucureşti a decis ieri să îl pună în libertate pe fostul patron al Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vîntu, şi pe Ilie Ion Cezar, un apropiat de-al acestuia. Cei doi sunt acuzaţi de procurorii Parchetului General de şantajarea managerului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, şi au fost arestaţi preventiv în urmă cu aproape două luni. Decizia judecătorilor de la tribunal este definitivă.

Magistraţii au decis însă să le impună celor doi o serie de condiţii: nici Vîntu, nici Cezar nu au voie să ia legătura cu vre-o parte implicată în dosar şi nici să părăsească ţara.

Iniţial, tribunalul apreciase că este legală măsura arestării preventive, astfel că menţinuse cele 60 de zile de arest.

Ulterior, avocaţii celor doi au cerut eliberarea condiţionată, solicitare admisă.

În 23 mai, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar au fost trimişi în judecată, în stare de arest, pentru şantaj, de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit acuzării, în perioada martie – aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar l-au constrâns, prin ameninţare, pe Sebastian Ghiţă, parte vătămată în dosar, să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunţarea unui contract cu scopul obţinerii injuste, în folosul lor de beneficii materiale cu consecinţa prejudicierii părţii vătămate.

Concret, constrângerea a fost realizată de către inculpaţi, prin ameninţarea cu uciderea părţii vătămate, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice. Mijloacele întrebuinţate, datorită succesiunii presiunilor exercitate, au fost de natură să creeze temere părţii vătămate, astfel încât aceasta a remis suma de 150.000 de euro. Prin intermediul inculpatului Ion Ilie suma de bani urma să ajungă la inculpatul Vîntu în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste, fiind urmărit de ambii inculpaţi, care ar fi beneficiat de acest avantaj ilicit.

La sfârşitul lunii aprilie, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a anunţat că a cumpărat 90% din pachetul de acţiuni al trustului Realitatea, iar Sebastian Ghiţă va rămâne managerul Realitatea Media.

Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media în octombrie 2010. Compania Asesoft a anunţat atunci că intenţionează să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vântu.

Acesta nu este singurul dosar penal al lui Sorin Ovidiu Vîntu. El a mai fost trimis în judecată tot de procurorii Parchetului General pentru favorizarea infractorului, în rolul celui din urmă fiind Nicolae Popa, fostul şef al FNI.

În această din urmă cauză Vîntu este acuzat că îi trimitea constant sume de bani lui Nicolae Popa pentru a evita ca acesta din urmă să vină în România pentru a fi încarcerat şi el. Popa a fost condamnat la peste 10 ani de închisoare în dosaul prăbuşirii FNI şi a fost extrădat anul acesta din Indonezia.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă