Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a precizat, în urma unei interpelări din partea romanialibera.ro, că preţurile produselor agroalimentare din România sunt ridicate şi pentru că producătorii autohtoni nu aplică modelul cooperativelor înfiinţate deja cu succes în alte ţări membre ale Uniunii Europene.
„Preţurile din România pot fi influenţate de situaţia de pe plan mondial, dar şi de modul în care sunt organizate filierele agroalimentare. Aici România are o marjă mare de manevră. Un preţ mai bun se poate obţine prin negociere şi poţi negocia mai bine când eşti organizat. Spre deosebire de România, sunt ţări în care producţia agricolă este comercializată în proporţie de 50-60 la sută prin cooperative comerciale şi organizaţii ale producătorilor”, a declarat comisarul Dacian Cioloş, vineri, într-o conferinţă de presă menită să tragă concluziile vizitei sale de două zile în România.
Dacian Cioloş le-a mai oferit autorităţilor române câteva soluţii pentru problema preţurilor din ce în ce mai mari la produsele agroalimentare: transparentizarea pieţei alimentare şi combaterea comerţului la negru.
Comisarul a menţionat că aceste probleme trebuie reglementate şi la nivel european prin măsuri care vizează organizarea pieţei interne şi politica de concurenţă.
Totuşi, oficialul Comisiei Europene a admis că, în lume, preţurile vor rămâne ridicate în perioada următoare, dar şi-a exprimat încrederea că UE nu va trece printr-o criză alimentară.
„Franţa şi Germania nu se opun reformei PAC”
Un alt subiect supus atenţiei comisarului european de romanialibera.ro este Politica Agricolă Comună, proiect pe care Dacian Cioloş îl vrea aplicat astfel încât să acorde micilor producători o parte mai însemnată din subvenţiile europene, în dauna marilor deţinători de terenuri. Din acest punct de vedere, Franţa şi Germania şi-au exprimat, prin diverse voci, opoziţia faţă de noua filosofie agricolă a Bruxelles-ului. Cioloş inistă însă că nu există neînţelegeri importante: „Uitaţi-vă la declaraţiile miniştrilor agriculturii din Franţa şi Germania şi la poziţia comună franco-germană adoptată recent şi o să vedeţi că, în punctele esenţiale, opinia lor este aceeaşi pe care am prezentat-o eu. Sigur că fiecare stat are interese proprii dar, în linii mari, concluziile lor se potrivesc cu propunerile noastre de orientare”.
Comisarul Dacian Cioloş a reamintit că prezentarea concretă a punctelor din proiectul noii Politici Agricole Comune va avea loc în luna iunie. După acel moment vor începe negocierile, iar noua direcţie a PAC ar urma să fie implementată începând cu 2013.
„Trebuie accelerat procesul atragerii fondurilor europene”
Dacian Cioloş s-a întâlnit la Bucureşti cu premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu, precum şi cu miniştri Dezvoltării Regionale şi Turismului – Elena Udrea, Transporturilor şi Infrastructurii – Anca Boagiu şi Muncii – Ioan Botiş. Cu aceştia vorbit în primul rând despre greutăţile României în a atrage fonduri europene.
„România stă bine la partea de contractare a fondurilor europene, dar lucrurile merg destul de greu pe partea de execuţie a proiectelor şi deci de plată, existând un risc mare ca România să piardă în continuare fonduri din această cauză. Trebuie accelerat procesul atragerii fondurilor”, a declarat comisarul Cioloş.
El a spus că CE a sugerat deja României ideea creării unei instituţii care să asigure aşa-numita coordonare pe orizontală a utilizării administrative a fondurilor, cu păstrarea responsabilităţii politice a fiecărui ministru pentru prioritizarea utilizării fondurilor.
„Multe proiecte trec prin licitaţii, trec prin achiziţii publice, trec prin anumite tipuri de controale pe teren şi aici pot fi lucruri simplificate, transparentizate. Se pot pune în valoare bunele practici prin publicarea lor pe Internet pentru a evita ca alţii să facă erori care au fost identificate în mod sistematic. Pot fi explicate proceduri standard în mod mai clar şi nu aşteptat ca fiecare beneficiar să vină să se plângă şi ANRMAP să-i dea fiecăruia a la carte câte o explicaţie – la unul mai clar, la altul mai puţin clar”, a explicat Dacian Cioloş.
Comisarul a menţionat că următoarea sa vizită în România va avea loc în luna mai.