3.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe la condiment la medicament: Șofranul Orientului, remediu în medicina ayurvedică

De la condiment la medicament: Șofranul Orientului, remediu în medicina ayurvedică

Curcuma mai este cunoscută și sub denumirea de turmeric sau, mai popular, șofran indian. În mod curent, curcuma a fost utilizată pe post de condiment, dar ea este în același timp unul dintre puținele condimente folosite atât ca atare, cât și în tratamentul a numeroase afecțiuni, fiind o componentă importantă în medicina ayurvedică.

În medicina ayurvedică curcuma este folosită pe post de antiseptic, antibacterian și antiinflamator, iar cercetările de ultimă oră o indică drept un important remediu în cancer, în boala Alzheimer, precum și în afecțiunile ficatului.

Planta este cunoscută pentru cantitățile mari de fier, mangan, potasiu, vitamin B6 și fibre pe care le conține, dar și uleiuri volatile importante. Pe lângă aceste substanțe, curcuma mai conține și un pigment galben-portocaliu cunoscut sub numele de curcumin, despre care se spune că ar avea efecte asemănătoare unor medicamente de sinteză precum hidrocortizonul și fenilbutazona, fără a avea efectele toxice, secundare pe care le au acestea.

Curcuminul, alături de o altă substanță conținută de curcuma, quercitina, sunt componentele care conferă acestui condiment capacități antioxidante și distrug celulele precanceroase.  De asemenea, complexul de substanțe din curcuma au proprietăți antivirale, îmbu­nătățește circulația și purifică sângele, crește mobilitatea articulațiilor și are acțiune cicatrizantă.

Mod de întrebuințare și contraindicații

Cel mai la îndemână ne este folosirea turmericului pe post de condiment, el dând un gust deosebit mâncării. Poate fi adăugat în orez, în locul șofranului, un condiment extrem de scump, în paste, salate, ori legume precum varză, fasole, linte, broccoli, mazăre, dar și în prăjituri, în special cele pe bază de mere. Carnea de pui, peștele sau fructele de mare pot fi și ele condimentate cu turmeric. De asemenea, curcuma sau turmericul, mai poate fi folosită ca ceai, tinctură ori pudră pe care o putem adăuga în legume sau sucurile de fructe. Totul cu moderație, pentru că orice aliment folosit excesiv, chiar dacă este natural, poate să deregleze reacțiile din organism, în cazul de față, curcuma în cantități mari poate produce iritații digestive, conducând la ulcer.

Persoanele care sunt sub tratament medicamentos este bine să consulte medicul în privința folosirii curcumei.

Cele mai citite
00:00:36

Majorarea salariului minim brut pe economie: Marcel Ciolacu anunță creșterea la 4.050 de lei din 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o măsură importantă pentru milioane de români: salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la...

Claudiu Târziu: Fac apel la instituțiile statului și la mass-media să nu provoace escaladarea tensiunilor sociale

Președintele Consiliului Național al AUR, Claudiu Târziu, a transmis că alegerile se câștigă doar la urne Claudiu Târziu avertizează că toți cei care încearcă să...

BNR lansează o bancnotă aniversară dedicată Regelui Carol I

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, pe 1 Decembrie 2024, o bancnotă aniversară destinată colecţionarilor. Aceasta marchează 185 de ani de...
Ultima oră
Pe aceeași temă