22.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialDe la condiment la medicament: Șofranul Orientului, remediu în medicina ayurvedică

De la condiment la medicament: Șofranul Orientului, remediu în medicina ayurvedică

Curcuma mai este cunoscută și sub denumirea de turmeric sau, mai popular, șofran indian. În mod curent, curcuma a fost utilizată pe post de condiment, dar ea este în același timp unul dintre puținele condimente folosite atât ca atare, cât și în tratamentul a numeroase afecțiuni, fiind o componentă importantă în medicina ayurvedică.

În medicina ayurvedică curcuma este folosită pe post de antiseptic, antibacterian și antiinflamator, iar cercetările de ultimă oră o indică drept un important remediu în cancer, în boala Alzheimer, precum și în afecțiunile ficatului.

Planta este cunoscută pentru cantitățile mari de fier, mangan, potasiu, vitamin B6 și fibre pe care le conține, dar și uleiuri volatile importante. Pe lângă aceste substanțe, curcuma mai conține și un pigment galben-portocaliu cunoscut sub numele de curcumin, despre care se spune că ar avea efecte asemănătoare unor medicamente de sinteză precum hidrocortizonul și fenilbutazona, fără a avea efectele toxice, secundare pe care le au acestea.

Curcuminul, alături de o altă substanță conținută de curcuma, quercitina, sunt componentele care conferă acestui condiment capacități antioxidante și distrug celulele precanceroase.  De asemenea, complexul de substanțe din curcuma au proprietăți antivirale, îmbu­nătățește circulația și purifică sângele, crește mobilitatea articulațiilor și are acțiune cicatrizantă.

Mod de întrebuințare și contraindicații

Cel mai la îndemână ne este folosirea turmericului pe post de condiment, el dând un gust deosebit mâncării. Poate fi adăugat în orez, în locul șofranului, un condiment extrem de scump, în paste, salate, ori legume precum varză, fasole, linte, broccoli, mazăre, dar și în prăjituri, în special cele pe bază de mere. Carnea de pui, peștele sau fructele de mare pot fi și ele condimentate cu turmeric. De asemenea, curcuma sau turmericul, mai poate fi folosită ca ceai, tinctură ori pudră pe care o putem adăuga în legume sau sucurile de fructe. Totul cu moderație, pentru că orice aliment folosit excesiv, chiar dacă este natural, poate să deregleze reacțiile din organism, în cazul de față, curcuma în cantități mari poate produce iritații digestive, conducând la ulcer.

Persoanele care sunt sub tratament medicamentos este bine să consulte medicul în privința folosirii curcumei.

Cele mai citite

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă