5.7 C
București
marți, 28 ianuarie 2025
AcasăSpecialSocietatea Naţională Apelor Minerale ar putea construi un laborator de analiză a...

Societatea Naţională Apelor Minerale ar putea construi un laborator de analiză a apei. La cât este estimată investiţia

Societatea Naţională Apelor Minerale (SNAM) a anunţat că va accesa fonduri europene pentru construirea unui laborator de testare a apei, investiţie ce este estimată la 20 de milioane de euro, informează Mediafax.

„Vrem să accesăm iar alte fonduri europene, prin Axa prioritară 1 cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare, perioada 2016-2020, să creăm un laborator naţional de referinţă, finanţat 98% din aceste fonduri europene. Avem toate documentele pregătite pentru depunere, dar nu au apărut încă toate ghidurile de consultanţă. În acest moment, ca să faci o analiză clară a apei, conform legislaţiei în vigoare, trebuie să faci vreo 40 de indicatori fizico-chimici şi încă 7-10 indicatori microbiologici a apei, ca să fie foarte bună. Ca să-i acoperi pe toţi 40 într-un singur loc, nu putem. Şi atunci facem o parte la noi în laborator, o parte la alt laborator care are aceeaşi indicatori, o parte la alt laborator, şi tot aşa ne plimbăm pe la mai multe laboratoare din diverse locuri ale ţării, ca să facem analize. Iar scopul nostru este să facem un laborator de referinţă naţional să fie recunoscut la nivel naţional, ca toate apele să fie analizate, să aibă toate analizele cuprinse în legislaţie”, a declarat directorul general al SNAM, Radu Dumitru.

Mai mult, SNAM urmăreşte să deruleze un proiect în domeniul balneaţiei printr-un parteneriat public-privat, tot prin accesarea de fonduri europene.

Primele fonduri europene atrase de companie, respectiv 2,7 milioane euro pentru un proiect de 12,4 milioane lei (2,8 milioane euro), au vizat organizarea de cursuri de formare profesională pentru mai mult de 1.300 de persoane.

Compania a anunţat că va face anul viitor primele exporturi de apă minerală, negociind în acest sens cu Emiratele Arabe Unite, Qatar, Liban şi China, proiect pentru care va cumpăra o fabrică de îmbuteliere.

SNAM va avea în acest an un profit brut de 3,5 milioane lei, de la 2,2 milioane lei în 2014, şi o cifră de afaceri de 30,2 milioane lei, faţă de 28,5 milioane lei anul trecut. În volum, livrările au crescut în ultimii ani cu 10-15% pe an.

Anul trecut, producţia companiei a fost de 910,7 milioane litri apă minerală naturală. Din cantitatea totală, 553 milioane litri reprezintă apa minerală naturală carbogazoasă, iar producţia de apă minerală naturală plată a fost de 357,7 milioane litri. Compania a produs totodată şi 58,4 milioane litri apă minerală pentru balneaţie.

SNAM a fost înfiinţată în 1998 şi are peste 150 de angajaţi, exploatând între 80 şi 100 de izvoare. Compania se află sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiei cu Mediul de Afaceri şi are cinci sucursale, la Miercurea Ciuc, Deva, Vatra Dornei, Siculeni şi Târgul Secuiesc.

Societatea deţine 82 de licenţe, respectiv 75% din totalul licenţelor la nivel naţional, din care 68 de exploatare şi restul de explorare.

Cele mai citite

Rusia explică într-un manual școlar că a fost „forțată” să trimită trupe în Ucraina

Un manual școlar care aseamănă războiul din Ucraina cu lupta dusă de sovietici împotriva naziștilor și afirmă că Rusia a fost „forțată” să trimită...

Rusia explică într-un manual școlar că a fost „forțată” să trimită trupe în Ucraina

Un manual școlar care aseamănă războiul din Ucraina cu lupta dusă de sovietici împotriva naziștilor și afirmă că Rusia a fost „forțată” să trimită...

Doi localnici din Harkov, condamnați pentru spionaj în favoarea Rusiei

Doi locuitori din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au fost condamnați la pedepse grele cu închisoarea pentru spionaj în beneficiul Rusiei, au anunțat luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă