0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSocietatea civila cere demiterea Avocatului Poporului

Societatea civila cere demiterea Avocatului Poporului

Un numar de 13 ONG-uri au solicitat azi Parlamentului revocarea lui Ioan Muraru din functia de Avocat al Poporului, acuzandu-l ca prin declaratiile facute in fata Curtii Constitutionale privind CNSAS ar fi incalcat Constitutia. Muraru s-a constituit drept avocat al desfiintarii CNSAS, sustinand cererea lui Dan Voiculescu in fata Curtii Constitutionale, afirmand despre CNSAS ca ar fi un “venin neconstitutional”.
"Prin opinia pe care a exprimat-o in legatura cu Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), domnul Muraru a incalcat grav Constitutia Romaniei, care defineste obligatia Avocatului Poporului de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice si, in mod specific, a persoanelor lezate in drepturile si in libertatile lor – se arata in comunicatul ONG-urilor. Misiunea domniei sale in calitate de Avocat al Poporului era aceea de a apara cetatenii de abuzurile institutiilor. Dimpotriva, domnia sa a emis o opinie care dovedeste solidaritatea sa cu institutiile represive ale regimului comunist, incalcand astfel drepturile cetatenilor care au fost, vreme de aproape jumatate de secol, victime ale tortionarilor Securitatii", se mai spune in argumentatia organizatiilor civice.
"Solidarizarea Avocatului Poporului cu reprezentantii unor entitati anti-constitutionale ale trecutului afecteaza grav increderea cetatenilor in instutitia pe care domnul Muraru o reprezinta si vadeste o condamnabila solidarizare cu reminiscentele trecutului represiv", conchid semnatarii. In aceste conditii, organizatiile cer Parlamentului sa-l revoce din functia de avocat al poporului pe Ioan Muraru si sa desemneze, in vederea ocuparii acestei functii, o persoana care respecta principiile si valorile fondatoare ale revolutiei din decembrie 1989 si ale Constitutiei Romaniei".
Cu toate acestea, ieri, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a dat de înţeles că nu este de acord cu schimbările propuse de unii membri liberali în legătură cu Avocatul Poporului, solicitând mai multă reţinere în privinţa unor astfel de iniţiative. Premierul s-a referit la initiativa lui Marius Oprea, consilierul sau, care declarase anterior că va cere în Biroul Politic al PNL de luni revocarea Avocatului Poporului, din cauza atitudinii pe care acesta a avut-o în chestiunea declarării neconstituţionalităţii Legii CNSAS.
Avocatul Poporului este numit de plenul celor doua Camere ale Parlamentului, pe o durata de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului o singura data. Pentru ca Muraru sa poata fi demis ar trebui sa existe o majoritatea parlamentara care sa voteze revocarea acestuia, in conditiile in care acesta se afla la al doilea mandat, iar acesta expira in 2011.
Ioan Muraru este unul din oamenii PSD-ului instalati de ani de zile la carma justitiei din Romania. Ca avocat al poporului el a fost ales de Senat la 4 octombrie 2001, fiind reales de catre Parlament 10 mai 2006, pentru un mandat de cinci ani, dupa un troc intre PSD si majoritatea guvernamentala din Alianta DA. Muraru a fost judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei in perioada 1992 – 2001 si presedinte al acestei institutii in perioada 1995 – 1998.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă