29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSpecialSistemul public de sanatate american esueaza dupa modelul romanesc?

Sistemul public de sanatate american esueaza dupa modelul romanesc?

Sistemul sanitar din Statele Unite devine din ce in ce mai asemanator cu sistemul de stat de sanatate, esuat de care Romania, un fost stat comunist, incearca sa scape, scrie publicatia americana Southtown Star, citata de Agerpres.

Ziarista americana Fran Eaton face o comparatie ironica intre sistemul de sanatate public american si cel romanesc, fiindca anual SUA cheltuiesc 2,2 trilioane de dolari pentru sistemul sanitar, adica aproape 7.500 de dolari pe cap de locuitor, in timp ce in Romania, in 2008, s-au alocat circa 1,5 miliarde dolari, respectiv 430 de dolari pe cap de locuitor.
In urma cu o saptamana, presedintele american, Barack Obama, a declarat in fata liderilor din cadrul Congresului ca intentioneaza sa demareze o reforma generala a sistemului de sanatate pana la sfarsitul lunii iulie, scrie publicatia americana Southtown Star.

Treptat, Statele Unite au fost absorbite de un tip de sistem de sanatate caruia ii rezistasera in timpul Administratiei Clinton si care se aseamana cu modelul sistemului de sanatate de stat "esuat, de care fostul stat comunist Romania se straduieste sa scape", scrie publicatia americana. Autoarea articolului da exemplul Centrului Medical "Dr. Luca" din Pitesti, infiintat in 2002 de o societate romano-americana, unde personalul sustine ca, la inceput, localnicii ofereau mita angajatilor spitalului pentru a beneficia de cele mai bune servicii, obicei dobandit pe vremea comunismului. Publicatia mai scrie ca au trebuit sa treaca cativa ani pentru ca bolnavii care veneau sa se trateze la acest centru medical sa inteleaga ca este privat, deci nu apartine Guvernului, si ca personalul lui ofera servicii foarte bune pentru oricine are nevoie, nu doar pentru cei care dau spaga.

Acest centru medical este, de altfel, prima clinica neguvernamentala construita dupa caderea comunismului, iar dupa sapte ani de functionare, elita Romaniei "prefera sa isi aduca aici apropiatii bolnavi decat sa ii trateze intr-un sistem de stat inferior si corupt", mai arata ziarul american. Chiar daca este sustinut de o comunitate crestina, respectiv Luke Society din Statele Unite, Centrul Medical "Dr. Luca" este o afacere privata, si nu un ONG, care a obtinut suficient profit pentru a se gandi si la extinderea in alte regiuni ale Romaniei.
In documentarul "Progres la Pitesti", mentionat de Southtown Star, angajatii romani povestesc in ce conditii erau nevoiti sa lucreze in spitalele de stat, carora "le lipseau echipamentele performante si substantele pentru curatenie, pe care ajunsesera sa si le aduca de acasa". Concluzia publicatiei americane este insa ca, indiferent ce ar hotari decidentii politici americani in urmatoarele 60 de zile, acestia trebuie sa insiste asupra unui progres real, avand in vedere exemplul sistemului de sanatate de stat, care a esuat in Romania.

Cele mai citite

Încep probele scrise din cadrul Bacalaureatului

Probele scrise din prima sesiune (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 se vor desfăşura, în perioada 1 - 5 iulie, conform...

Zone din 5 sectoare ale Capitalei, din nou fără apă caldă

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în mai...

De azi se scumpesc gazele

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă