22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSiria „post înaintat” al Chinei în „Drumul Mătăsii”

Siria „post înaintat” al Chinei în „Drumul Mătăsii”

Ceilalți doi contracandidați la scrutinul din luna mai a acestui an, Abdallah Salloum Abdallah, fost ministru și parlamentar, și Mahmoud Marei, membru al opoziției tolerate de guvern, au obținut 1.5%, respectiv 3.3% din voturi.

Ceremonia a fost una militară și a arătat de fapt linia impusă de regimul Assad. Garda de onoare l-a întâmpinat pe conducător în timp ce cobora pe un covor roşu, înainte de a intra în palat pentru a fi învestit şi a sta de vorbă cu o mulţime de oficiali şi demnitari.

Doi ofiţeri de armată au purtat copii ale Constituţiei şi Coranului Siriei, pe care Bashar al-Assad a depus jurământul.

Assad a spus în discursul său că principala cauză a crizei economice actuale a Siriei a fost îngheţarea activelor ţării sale deţinute de băncile libaneze. Potrivit unor estimări, a spus Assad, Siria are între 40 şi 60 miliarde de dolari în băncile libaneze, ceea ce este suficient pentru a bloca economia şi a pune presiune pe moneda siriană.

Khattar Abou Diab, care predă ştiinţe politice la Universitatea din Paris, crede că Assad supraestimează cu mult valoarea activelor siriene deţinute în Liban şi a precizat că guvernul libanez, sub presiunea Hezbollah, a trimis bunuri subvenţionate, inclusiv benzină, pentru a sprijini economia siriană.

Oamenii din partidul lui Assad şi alţi susţinători ai regimului său au declarat pentru televiziunea de stat că sancţiunile guvernului SUA asupra Siriei şi controlul turc şi kurd asupra unor porţiuni din ţară au agravat criza economică a ţării.

Tatăl lui Assad, Hafez, a ajuns la putere printr-o lovitură de stat în 1970, conducând Siria timp de 30 de ani. Fiul său i-a urmat când a murit, în 2000.

China și-a trimis emisarul pentru a-l „binecuvânta” pe liderul autoritar Bashar al-Assad

Ceremonia de învestire a liderului sirian de la Damasc, Bashar al Assad, a fost dublată de vizita ministrului de externe al Chinei, Wang Yi, o întrevedere care nu poate fi socotită întâmplătoare în contextul noului mandat prezidențial.

Președintele Bashar al-Assad și Wang Yi, împreună cu delegația însoțitoare, au discutat despre relațiile istorice și distinse care leagă cele două țări prietene.

În cadrul reuniunii, s-a convenit să se treacă la o nouă etapă în consolidarea acestor relații și deschiderea unor orizonturi mai largi pentru cooperarea bilaterală în toate domeniile, pentru a servi interesele celor două țări și popoare, relatează agenția de știri oficială a Siriei, sana.sy.

Președintele al-Assad a spus despre China că este o țară puternică și are o poziție excelentă și semnificativă pe arena internațională, adăugând că Siria așteaptă cu nerăbdare extinderea activităților de cooperare cu aceasta în toate domeniile, pe baza prezenței sale puternice și a politicilor sale etice care servesc majoritatea țărilor și popoarelor lumii.

Președintele al-Assad a mulțumit Chinei pentru sprijinul acordat poporului sirian în diferite zone de interes și pentru pozițiile sale importante la forurile internaționale în sprijinul suveranității Siriei, integrității teritoriale și independenței sale.

Participarea Siriei la „Belt and Road Initiative”, noul „Drum economic al mătăsii”, a fost, de asemenea, discutată în timpul întâlnirii, ministrul chinez subliniind interesul țării sale pentru aderarea acesteia la inițiativă datorită locației sale și a importanței sale în configurația și rolul geopolitic regional.

Din 2013, de când președintele Xi Jinping a anunțat marele plan de a conecta Asia, Africa și Europa, această inițiativă s-a transformat într-un slogan puternic pentru expansiunea chineză.

El a subliniat că țara sa va continua să sprijine poporul sirian în războiul împotriva terorismului, limitarea efectelor blocadei internaționale și sancțiunilor inumane impuse asupra lui, precum și împotriva intervențiilor în treburile interne ale națiunii siriene și a ceea ce amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei.

El a transmis felicitări din partea președintelui chinez Xi Jinping președintelui al-Assad pentru câștigarea alegerilor prezidențiale, menționând că succesul acestor alegeri indică victoria poporului și ferma lor hotărâre de a rezista tuturor provocărilor și încercărilor de dominare la care sunt expuși.

Vizita chineză la Damasc, chiar în ziua când Bashar al-Assad începea un nou mandat, arată că interesele chinezești în zonă sunt puternice și China își dorește cu ardoare să aibă un aliat loial la Marea Mediterana care să-i ofere o poartă prin care să-și promoveze interesele politice și eonomice în Europa și în restul lumii.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...
Ultima oră
Pe aceeași temă