20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSiria îi cere şefului Ligii Arabe să îşi amâne vizita la Damasc

Siria îi cere şefului Ligii Arabe să îşi amâne vizita la Damasc

Siria i-a cerut secretarului general al Ligii Arabe Nabil al-Arabi, „din cauza circumstanţelor independente de voinţa” sa, să-şi amâna vizita prevăzută miercuri la Damasc, a anunţat marţi seara agenţia oficială siriană SANA, relatează AFP, preluată de Mediafax.

Al-Arabi „a fost informat despre aceste circumstanţe şi va fi fixată o nouă dată pentru vizita sa”, a adăugat agenţia de presă siriană.

Surse diplomatice de la Cairo anunţaseră anterior amânarea acestei vizite.

Al-Arabi urma să meargă miercuri la Damasc pentru a-i cere preşedintelui sirian Bashar al-Assad să pună capăt represiunii şi să organizeze un scrutin prezidenţial în 2014, potrivit copiei obţinute de AFP de pe o propunere a Ligii Arabe.

„Siria i-a cerut secretarului Ligii Arabe Nabil al-Arabi să îşi amâne vizita la Damasc din cauza circumstanţelor independente de voinţa noastră”, potrivit SANA.

Marţi, patru persoane, între care un adolescent în vârstă de 15 ani, au fost ucise în apropiere de Homs (centru) de tiruri ale armatei la un post de control din apropiere, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

În acelaşi oraş, unde cartierele sunt divizate între susţinătorii şi opozanţii regimului şi unde armata a fost prezentă pe toate axele strategice, „cadavrele a cinci cetăţeni, între care o femeie, au fost descoperite marţi dimineaţa la Suk Elhachich şi Hammam Elbacha”, a declarat OSDH, citând un opozant şi fost prizonier politic din oraş.

Arabi a afirmat marţi că este desemnat de „Liga Arabă să transmită un mesaj clar regimului sirian privind ceea ce se întâmplă în Siria, necesitatea de a opri violenţele şi punerea în aplicare imediată a reformelor”.

Şeful organizaţiei care regrupează 22 de ţări arabe va transmite concret o propunere în 13 puncte, în care i se cere lui Assad să elibereze prizonierii politici şi să le ofere compensaţii celor care au fost lezaţi în urma mişcării de contestare care durează de şase luni.

Propunerea, aprobată în cursul unei reuniuni în august la Cairo a miniştrilor arabi de Externe, cere „organizarea unor alegeri prezidenţiale pluraliste deschise tuturor candidaţilor eligibili în 2014”, respectiv la sfârşitul mandatului lui Assad, care a preluat conducerea ţării după decesul tatăl său, Hafez, în 2000.

Documentul Ligii Arabe a fost vehement criticat de Damasc, care a denunţat un „limbaj inacceptabil şi subiectiv”.

Cele mai citite

Europa domină topul țărilor cu cea mai bună calitate a vieții; Pe ce loc se află România

Conform unui raport publicat de US News and World Report, țările europene ocupă majoritatea primelor zece poziții în clasamentul celor mai bune națiuni din...

A venit vestea! Cât va fi suspendat Drăgușin după roșul încasat cu Qarabag

Fundașul român Radu Drăgușin a fost suspendat pentru o etapă după eliminarea sa din meciul cu Qarabag în Europa League, un verdict mai blând...

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...
Ultima oră
Pe aceeași temă