Seria „Bucurestiul subteran” a Editurii Paralela 45 (colectia „Odiseu”), un demers cultural in egala masura istoric, psiho-sociologic si antropologic, continua cu un nou volum. Dupa cel intitulat „Cersetorie, delincventa, vagabondaj”, editat anul trecut, a aparut acum cel de-al doilea, dedicat unui subiect sensibil, capabil oricand de a suscita interesul unui cititor de orice categorie: „Sinuciderea”, coordonat, din nou, de tanarul istoric Adrian Majuru, precum si de medicul Florin Alexandru Stanescu (nascut in 1933, fost detinut politic intre 1958 si 1964).
Seria „Bucurestiul subteran” este realizata de Adrian Majuru (actualmente, coordonator al Muzeului de Arta Populara „Prof. Dr. Nicolae Minovici”) si dedicata fratilor Mina si Nicolae Minovici, ambii cu contributii esentiale in istoria medicinei legale romanesti. Acest volum este prezentat pe scurt de academicianul C. Balaceanu-Stolnici („cartea dezvaluie cititorilor istoria ilustrata a suicidului in spatiul romanesc de la 1850 pana azi, analiza stiintifica interesanta pentru orice intelectual al zilelor noastre”) si se deschide cu un vast studiu despre „autoagresivitate” al dr. Florin Alexandru Stanescu. In continuare, sunt antologate si republicate principalele contributii din epoca moderna legate de subiect: articole de presa, teze de doctorat sau studii mai ample, printre care si ale fratilor Mina si Nicolae S. Minovici (acesta din urma, cu un fragment din „Studiu asupra spanzurarii”, 1905, cu o bogata iconografie), rapoarte ale societatilor de psihiatrie si medicina legala, toti semnatarii fiind prezentati la sfarsitul lucrarii.
„Sinuciderea” se incheie cu un eseu al lui Adrian Majuru, intitulat sartrian „Celalalt e infernul”, din care citam: „Orasul – in spatiul romanesc – nu s-a nascut dintr-o experienta proprie, din resorturi autohtone, ci dintr-una imprumutata de la altii ad-integrum: de la arhitectura si trama stradala la vestimentatie, maniere si limbaj social. Aceasta adaptare, in mare masura impartiala si superficial inteleasa, a dat nastere – la nivel individual si colectiv – unui permanent conflict, intre vechi si nou, intre ce e bine si ce este rau etc.”. In incheiere, sa citam o fraza din Jean Etienne Esquirol, celebru promotor al psihiatriei moderne din sec. XIX: „Nu exista individ care sa nu fi avut idei de sinucidere si chiar o dorinta ascunsa de a se precipita in gol cand se gasea pe o inaltime, sau aproape de o fereastra inalta, sau de a se ineca la trecerea sa pe un pod”.