Sindicaliştii SNPPC au cerut public, luni, ca preşedintele şi premierul să-şi dea demisia de onoare, aşa cum a fost constrâns să facă ministrul Vasile Blaga, şi au precizat că din 7 octombrie ar putea începe proteste pe termen nelimitat, până când Traian Băsescu şi Emil Boc îşi prezintă demisiile, potrivit Mediafax.
„Le cerem să facă aşa cum a făcut Blaga, deşi cred că lui i s-a cerut, nu cred că a fost un gest făcut de bunăvoie”, a spus Marin Gruia, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). „Dacă preşedintele nu mai are nevoie de Ministerul de Interne, şi noi vrem să renunţăm la el ca preşedinte. Nici noi nu mai avem nevoie de el şi vrem să renunţăm. Dacă dumneavoastră nu ne mai vreţi, nici noi nu vă mai vrem”, i-a transmis liderul SNPPC preşedintelui Băsescu.
Reprezentanţii poliţiştilor au tras un semnal de alarmă arătând că demisia ministrului Vasile Blaga accentuează criza din România şi că demisia sa nu a fost cerută de către protestatarii de vineri.
„Ministrul Blaga nu trebuia să-şi dea demisia. Nu am avut o astfel de intenţie şi nu am cerut acest lucru, pentru că nu el este vinovat de ce se întâmplă în Ministerul de Interne din punct de vedere al subfinanţării”, a declarat Gruia.
El a mai spus că speră ca decizia preşedintelui de a-l determina pe Vasile Blaga să plece de la MAI să nu afecteze aderarea României la Spaţiul Schengen.
„Pe zi ce trece se aşterne o dictatură modernă. România va ajunge într-un colaps social, economic şi politic dacă acceptăm astfel de lucruri”, a mai spus preşedintele SNPPC, solicitând tuturor românilor, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-un sindicat, să iasă în stradă.
Sindicaliştii sunt indignaţi şi de faptul că singura reacţie a preşedintele Traian Băsescu a fost legată de aspectele simbolice ale protestului, reacţie care a fost extrapolată în afirmaţii de subminare a autorităţii de stat de către Poliţie şi Jandarmerie.
„Pentru consecvenţa declaraţiilor prezidenţiale, poliţiştii recomandă radierea instricpţionării POLIŢIA de pe maşinile care aparţin SPP şi care sunt conduse de cadre ale SPP costumate în uniforme ale poliţiei rutiere”, a mai spus Gruia.
Sindicaliştii resping acuzaţia preşedintelui privind subminarea autorităţii de stat, precizând că această noţiune ar presupune un atac armat sau violenţe, niciuna dintre aceste condiţii nefiind însă îndeplinită la protestul de vineri.
„Nicio componenţă prevăzută de Codul penal nu a fost săvârşită. Sunt afirmaţii deosebit de grave şi dacă preşedintele Traian Băsescu nu le va demonstra vom merge până la capăt şi vom face plângere împotriva lui”, a mai spus liderul SNPPC.
Gruia a mai precizat că, în urma acţiunii de vineri, şefilor Inspectoratelor Judeţene li s-au cerut liste cu poliţiştii care au participat la acţiunea de protest, lucru făcut pentru intimidarea conducerii sindicatului.
La rândul său, vicepreşedintele „Cartel Alfa” Petru Dandea i-a atras atenţia preşedintelui Traian Băsescu că împiedicarea acţiunilor sindicale constituie faptă penală.
„Dacă preşedintele continuă cu ameninţările, nu face decât să pună paie pe foc. Acest protest a sudat solidaritatea la nivel naţional”, a delarat Dandea.
Pe de altă parte, el a catalogat decizia premierului Emil Boc de a pleca din România pentru mai multe zile, într-o perioadă atât de grea, ca un gest complet deplasat, precizând că acesta ar fi trebuit să fie mai interesat de starea de sărăcie în care a trimis milioane de români prin măsurile luate.
Dandea a făcut o serie de precizări privind decizia de vineri de a pleca în marş de la sediul Guvernului spre Palatul Cotroceni, el arătând că organizatorii au discutat cu jandarmii şi au solicitat o discuţie cu primarul general pentru obţinerea aprobărilor.
Vicepreşedintele „Cartel Alfa” a declarat că primarul general al Capitalei Sorin Oprescu nu s-a opus deplasării protestatarilor, astfel încât sindicaliştii nu pot fi acuzaţi de încălcarea legii.
De asemenea, el a mai spus că informaţiile pe care organizatorii le-au avut până când coloana a ajuns la Podul Eroilor au fost că preşedintele Traian Băsescu se află la Palatul Cotroceni.
„Pe asta ne-am bazat şi am crezut că preşedintele va accepta o discuţie, aşa cum a făcut cu un an în urmă”, a declarat Dandea.
Acesta i-a mai recomandat preşedintelui, care s-a supărat că protestatarii au strigat „javră”, să verifice în dicţionar definiţiile cuvintelor hoţ şi javră.
„Dacă va vedea explicaţiile pentru cele două cuvinte, ar trebui să nu mai fie supărat pentru că se strigă în ultimul timp. «Hoţ» are o conotaţie sensibil mai negativă şi mai gravă decât «javră»”, a zis Dandea.
În ce priveşte purtarea uniformelor militare de către protestarii poliţişti, sindicaliştii au afirmat că aceştia au purtat o jachetă cu însemnele sindicale peste uniforme, acoperindu-le aproape în totalitate.
Pe de altă parte, ei i-au atras atenţia preşedintelui că în campania electorală fiica acestuia Elena Băsescu a purtat uniforma armatei într-un loc public fără a i se face observaţii.
Sindicaliştii sunt nedumeriţi de ce preşedintele Traian Băsescu s-a supărat „absolut nejustificat” pe reprezentanţii Jandarmeriei, în condiţiile în care nu a avut nicio ieşire virulentă atunci când Legea pensiilor a fost votată prin fraudă.
„Nu am văzut atâtea ieşiri prin presă când Legea pensiilor a fost votată prin fraudă şi n-am văzut ca preşedintele Băsescu să renunţe la Roberta Anastase. Este regretabil că Vasile Blaga a fost constrâns să-şi dea demisia”, a declarat preşedintele Sindicatelor Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu.
El a precizat că reacţia preşedintelui este o exagerare intenţionată pentru ca acesta să nu se refere la problemele reale.
Vasile Blaga şi-a anunţat, luni, demisia de onoare din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, demersul său survenind protestului poliţiştilor de vineri din faţa Administraţiei Prezidenţiale.