17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialSighisoara, cetatea cocioabelor

Sighisoara, cetatea cocioabelor

– Jumatate dintre sighisoreni locuiesc in conditii improprii.

– Intr-o situatie asemanatoare se gasesc si alte cateva mii de mureseni.

Un raport al agentiei de protectia Mediului Mures scoate la iveala situatia grava cu care se confrunta mii de mureseni din pricina spatiului de locuit pe care il ocupa in prezent. Informatiile referitoare la situatia locuirii in judetul Mures au fost "ascunse" printre datele referitoare la calitatea mediului din judet. Pentru ca, potrivit raportului, in Sighisoara, 40% din locuinte sunt neadecvate locuirii, in timp ce la Sovata sunt incluse in aceeasi categorie a locuintelor improprii 25,6% din spatiile care au in prezent destinatie locuirea. In ceea ce priveste orasul Iernut si Targu-Muresul, cifrele sunt putin mai mici, dar tot ingrijoratoare. Aici, specialistii APM Mures spun ca sunt neadecvate locuirii 11,4%, respectiv 10% din locuintele existente.

Raportul APM Mures mai arata negru pe alb si ca la Sovata 25,6% din gospodarii sunt sub limita saraciei. In Iernut, procentul gospodariilor sub limita saraciei este de 20%, in timp ce gospodariile sub limita saraciei din Targu-Mures se situeaza la o cota de 13,91%.

Documentul citat insista si asupra numarului mare de locuinte construite in mediul urban pe terenuri cu risc. La acest capitol conduce detasat municipiul Targu-Mures unde sunt identificate 400 de locuinte pe terenuri cu risc, urmat de municipiul Tarnaveni cu 233 locuinte si de Sighisoara cu 83 de astfel de locuinte.

Specialistii APM Mures atrag atentia si asupra unui fenomen tot mai des intalnit ca urmare a migratiei populatiei de la sat la oras, respectiv suprapopularea. La acest capitol, analiza celor de la Protectia Mediului Mures arata ca "in Targu-Mures 15,85% din locuintele cu o camera sunt suprapopulate, 49,56% din locuintele cu doua camere, 29,6% din locuintele cu trei camere; in Sighisoara 60% din locuintele cu o camera sunt suprapopulate si 20 % din locuintele cu doua camere". si asta in timp ce in Targu-Mures suprafata locuibila este de 11,4 m/persoana, in Sighisoara este de 11,8 m/persoana, iar in Iernut este de 12,4 m/persoana fata de norma europeana de 14 m/persoana.

In ciuda investitiilor masive de pe piata constructiilor din Transilvania, multe dintre orasele mici din judetul Mures au fost ocolite de marii dezvoltatori, din pricina puterii reduse de cumparare pe care o au locuitorii lor.

Cele mai citite

Răzvan Marin, aproape de un gol antologic! Echipa românului a fost zdrobită de Napoli

Cagliari a suferit o înfrângere categorică în fața celor de la Napoli, iar Răzvan Marin a fost unul dintre puținii jucători ai echipei sale...

VIDEO. Momentul în care Maia Sandu a fost surprinsă de cutremur în platoul unei emisiuni TV

Cutremurul recent din România a avut un impact resimțit și în Chișinău, unde președintele Moldovei, Maia Sandu, se afla în direct la emisiunea „Ediție...

Cutremur în România cu magnitudinea de 5.2 pe Richter

Cutremurul s-a resimțit puternic în zona București și Otopeni Luni, 16 septembrie 2024, la ora 17:40:21 (ora României), un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2...
Ultima oră
Pe aceeași temă