17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSi obrazul gros cu cheltuiala se tine

Si obrazul gros cu cheltuiala se tine

Felul cum au fost abordate salariile nerusinate ale unor directori de agentii ale statului mi-a dat impresia clara ca aceia care fac procesul sunt educati in regimul trecut. Tot asa se faceau si atunci procesele unor activisti, doar ca atunci numai la o singura televiziune de partid si de stat. si aici indignarea cu aer vag proletar a unor fetiscane si a unor baieti platiti, poate, unii, chiar mai bine decat directorii nerusinati, dar nu de la buget, ci din sume provenite nu se stie cum si de unde in cele mai multe cazuri, a avut un accent pe care-l stiam din regimul trecut.

Dar stati, nu va grabiti sa ma judecati ca pe unul de-al lor, ca nu sunt. Pentru ca, dincolo de aceasta revolutie media nascuta brusc, staruie un mare adevar, si anume acela ca acordarea unor asemenea salarii, inimaginabile, cred, nici la cele mai bine platite functii din sectorul privat performant, frizeaza nesimtirea celor care dau curs lacomiei clientilor de partid, ajunsi de stat. Faptul ca totusi unul dintre beneficiarii sumelor greu de conceput de un om normal care nu e prieten nici cu premierul si nici cu principalul sau consilier si-a dat demisia dovedeste ca  el stia in ce situatie se afla, dar nu-i pasa.

Sa fie aceasta o marca a profesionalismului, de care vorbeste premierul, justificand cu un sfert de gura salariile nerusinate? Ca adica, altfel, toti acestia fug in sectorul privat, iar aici, pe langa Guvern, raman numai, scuzati, ciurucurile? Oare fara duduia aceea de la Fondul Proprietatea, "victima" a unor dezvaluiri anterioare de aceeasi natura, proprietatea in Romania s-ar prabusi? Indoi-m-as. si m-as indoi si ca, pusa in disponibilitate, si-ar gasi imediat o situatie in sectorul privat, cu aceeasi remuneratie.

Cineva ar putea sa spuna: "Lasa, domnule, s-a terminat totul, s-a legiferat un plafon, gata". Dar lunile, anii poate, cat aceste persoane de moralitate indoielnica au umplut fonduri bancare cu lefuri cat ale unor manageri de varf occidentali, parazitand bugetul, cu ele/ei cum ramane? Cum ramane, de asemenea, cu pensiile calculate dupa un alt sistem decat cel, sa-i zicem, general, cand e vorba de militari, parlamentari, demnitari si alte categorii favorizate din zona guvernarii? De vreo lege care sa unifice modul de acordare a pensiilor de stat nu am auzit. Dimpotriva, in acest sector dezmatul continua.

E adevarat, au mai crescut cu cate ceva si pensiile oamenilor care s-au gandit mai bine sa-si aleaga o profesiune decat sa bata pasul la parada ori pe cine vrea sa se apropie de presedinte sau prim-ministru, dar distanta intre ce primesc unii si ce primesc ceilalti ramane de la cer la pamant. Nu pledez, Doamne fereste, pentru o egalizare a veniturilor in stil socialist, dar o anumita concordanta mai realista ar trebui sa existe intre pensii.

Felul in care directorii aceia de agentii ale statului si-au acordat salarii demne de alte monede mai demonstreaza o data, daca mai era nevoie, ceva. si anume ca oamenii care se indreapta, in Romania, spre functiile publice, in majoritate, o fac doar pentru a incerca sa se imbogateasca pe cai legale sau ilegale. Caci, vai, acele salarii erau legale pana cand presa a inceput campania si au devenit ilegale abia din momentul in care noua lege intra in vigoare. Singura idee a acelor persoane este sa se imbogateasca repede, prin propria iuteala de mana si prin nebagarea de seama a societatii, atat timp cat aceasta din urma dureaza.

Vorba unui chelner de altadata, "dt", adica "daca tine". si cat tine. Inseamna ca buba e undeva mai sus si ca ea trebuie corectata mai din amonte. Dar unde, la educatie, la partide? Ar fi inutil, pentru ca in ambele cazuri educatorii sunt chiar cei incriminati acum sau unii asemenea lor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă