Premierul israelian Ariel Sharon, omul numarul unu in preferintele alegatorilor din statul evreu, a pornit ieri intr-o noua aventura politica, poate cea mai mare din viata sa. El a parasit blocul Likud, pe care l-a fondat in urma cu 32 de ani, si a infiintat un nou partid ce se anunta de pe acum o forta de temut la alegerile anticipate programate peste trei luni.
La 77 de ani, porecla „Buldozerul” i se potriveste lui Sharon mai bine ca niciodata: initiativa sa fara precedent remodeleaza peisajul politic israelian. Totodata, artizanul istoricei retrageri din Fasia Gaza intentioneaza sa faca noi progrese spre o pace cu palestinienii, carora le-ar putea restitui o mare parte din Cisiordania. Agitatia pe scena politica israeliana a inceput acum zece zile, cand Amir Peretz, un politician din esalonul doi, i-a „suflat” experimentatului Shimon Peres sefia Partidului Muncii. Noul lider laburist a anuntat imediat ca vrea sa-si scoata partidul din alianta de guvernare cu Likud, ceea ce s-a si intamplat, de facto, duminica. Primind sah de la laburisti, Sharon s-a rasucit brusc si a dat mat propriului partid, Likud, in care, dupa retragerea din Fasia Gaza, autoritatea ii era din ce in ce mai contestata de catre ultranationalisti. Constient ca nu va putea merge la anticipate in fruntea unui partid dezbinat, maestrul combinatiilor din politica israeliana a ales sa-si faureasca altul.
„Responsabilitatea nationala”
Este numele formatiunii nascute ieri la Ierusalim si la a carei prima sedinta au participat, alaturi de Ariel Sharon, zece deputati (si ministri). Nume grele, precum ministrul Finantelor, Ehud Olmert, al Securitatii Interne, Gideon Ezra, al Justitiei, Tzippi Livni, si al Turismului, Abraham Hirshson, precum si Omri Sharon, fiul cel mare al premierului, au venit sa puna bazele noului partid. Cu totii abia demisionasera din Likud, urmand exemplul lui Sharon. Sunt asteptate si alte „dezertari” din Likud, dupa cum este posibil ca spre partidul „Responsabilitatea nationala” sa vina si politicieni laburisti ca ministrul Haim Ramon ori insusi Shimon Peres.
Spectrul politic israelian nu mai este bipartit, ca pana acum, ci tripartit, partidul lui Sharon situandu-se pe o pozitie de centru-dreapta, intre Likud (dreapta nationalista) si laburisti (centru-stanga).
Ziarul „Yediot Aharonot” considera plecarea lui Sharon din Likud drept „un cutremur politic”, apreciind ca „miscarea indrazneata si dramatica” a acestuia se impunea. Associated Press comenteaza ca „plecarea lui Sharon va transforma Likud intr-un partid dur, care, conform sondajelor, va fi principalul perdant la urmatoarele alegeri”.
Dizolvarea parlamentului
Anterior fondarii noii formatiuni, Ariel Sharon a mers la presedintele Moshe Katsav, caruia i-a cerut sa dizolve Knessetul (parlamentul israelian), in virtutea faptului ca guvernul nu mai are sustinerea necesara. „Voi incepe azi consultari politice. Cred ca trebuie convocate alegeri anticipate cat mai repede posibil daca nu se va putea forma un guvern in termen de trei saptamani”, a declarat Katsav. Presedintele Camerei, Reuven Rivlin, un „dur” din Likud, i-a cerut sefului statului sa nu dizolve legislativul. Knessetul va vota maine asupra autodizolvarii sale.
Bombardamente in sudul Libanului
Tiruri masive de artilerie au fost executate ieri din sudul Libanului asupra pozitiilor israeliene din apropierea fermelor Chabaa. Potrivit AFP, care citeaza surse israeliene, este vorba de o actiune a militiei libaneze siite Hezbollah. Aceasta a atacat si oraselul Ghajar, ai carui locuitori au optat pentru cetatenia israeliana dupa cucerirea de catre Israel a platoului sirian Golan, in 1967. In replica, aviatia israeliana a bombardat in cursul dupa-amiezii bazele Hezbollah, utilizand rachete aer-sol.