» Aniversarea unui an de la victoria lui Barack Obama a fost umbrita marti, cand candidatii republicani au castigat fotoliile de guvernator in statele Virginia si New Jersey cu votul majoritar al alegatorilor independenti.
» Daca democratii au pierdut in cele doua state, ei au reusit sa castige in fata unui candidat conservator intr-un district care in ultimii 150 de ani a fost republican.
Barack Obama a fost primul candidat democrat care a castigat statul Virginia in 44 de ani. Marti, candidatul republican la functia de guvernator, Bob McDonnell, a castigat cu 59% la 41% in fata democratului Creigh Deeds, punand capat unei perioade de opt ani in care democratii au guvernat statul. In plus, republicanii si-au adjudecat si functiile de viceguvernator si procuror general.
In New Jersey, stat traditional democrat, republicanul Chris Christie l-a invins intr-o cursa mult mai stransa (49% la 45%) pe actualul guvernator, Jon Corzine.
Alegerile desfasurate in ani neelectorali sunt dificil de interpretat, avertizeaza analistii, cu atat mai mult cu cat factorii locali joaca de multe ori un rol hotarator, dar aproape toate publicatiile americane sunt de acord ca scrutinele de marti sunt un avertisment serios adresat de electorat Partidului Democrat si lui Barack Obama la numai un an dupa ce republicanii pareau un partid in degringolada, coplesiti de mostenirea administratiei Bush.
Comentatorii conservatori au remarcat ca cea mai importanta schimbare de atitudine s-a produs in randurile alegatorilor independenti, care, in 2008, au fost sedusi de mesajul despre "speranta si schimbare" al lui Obama, iar acum au votat covarsitor (63% in Virginia, 58% in New Jersey) in favoarea republicanilor. Concluzia lor este ca reformele introduse de presedinte – sistemul asigurarilor de sanatate, protectia mediului, pachetul de stimulare a economiei, cresterea rolului statului – sunt considerate prea radicale de americanul mediu si ca Obama va avea dificultati sa ii convinga pe congresmenii democrati centristi sa voteze in favoarea acestora, in conditiile in care la anul multi urmeaza sa isi puna fotoliile in joc.
De partea cealalta, liberalii tind sa interpreteze fie in linia Casei Albe, care a anuntat, prin vocea purtatorului de cuvant, Robert Gibbs, ca scrutinul de marti a fost local si este putin relevant la nivel national, fie sa puna ascensiunea republicanilor pe ezitarile administratiei, care nu a reusit sa impuna reformele mai rapid si mai viguros.
Nimeni nu contesta insa faptul ca ingrijorarile privind situatia economica dificila ii determina pe americani sa voteze impotriva celor aflati in functie, fie republicani, fie democrati, si mai putin in functie de optiunile ideologice.
Un bun exemplu il constituie alegerile speciale pentru un fotoliu in Camera Reprezentantilor din districtul 23 al statului New York. De 150 de ani, acest mandat a fost rezervat Grand Old Party si asa s-ar fi intamplat lucrurile si anul acesta daca aceste alegeri minore nu ar fi devenit campul de batalie al unui mic razboi civil in cadrul GOP. Republicana Dede Scozzafava conducea pana cand aripa conservatoare a aflat ca aceasta a sustinut masurile de stimulare economica ale lui Obama si s-a pronuntat in favoarea drepturilor homosexualilor si avortului. Conservatorii, inclusiv nume grele precum Sarah Palin sau Glenn Beck, au vrut sa faca o demonstratie de forta ideologica, au fortat retragerea lui Scozzafava si s-au asezat in spatele conservatorului Doug Hoffman. Rezultatul a fost ca Scozzafava l-a sustinut pe democratul Bill Owens, care a castigat.
La fel, in metropola, primarul Michael Bloomberg a castigat mai mult datorita celor 90 milioane de dolari cu care si-a finantat campania, nereusind decat putin peste 50% intr-o competitie in care contracandidatul sau, William Thompson, a cheltuit de 114 ori mai putin. La un an de la triumful lui Obama, in conditiile crizei economice, americanii par sa isi fi pierdut entuziasmul pentru "speranta si schimbare" si sa fi revenit la o atitudine mai sceptica si mai pragmatica.