Case maturate de pe fata pamantului, hectare intregi de arbori smulsi din radacina, oameni ucisi de firele electrice cazute sau de acoperisurile care s-au prabusit peste ei. Dupa saptamani intregi de canicula insuportabila si cand nimeni nu mai credea ca va mai vedea vreun strop de ploaie, Sfantul Ilie s-a dezlantuit cu intarziere.
Furtuna s-a dezlantuit mai intai in nordul tarii, pentru ca, la nici cateva ore, sa loveasca zona de sud, inclusiv Bucurestii. Au fost lovite, deopotriva, marile orase, dar si sate si comune care abia rasflau usurate dupa inundatiile din primavara si unde oamenii incepusera sa-si reconstruiasca locuintele.
„N-avem ce face, ne apucam din nou de munca. Ce, se poate pune Basescu sau Tariceanu cu Dumnezeu?”, mai gasea forta de a face haz de necaz un barbat dintr-un sat lovit mai intai de inundatii si acum de furtuna.
Nu putine au fost zonele in care furtuna si ploaia au fost insotite de caderi masive de grindina, care au spulberat pur si simplu nu numai geamurile, ci si acoperisurile caselor. In judetul Valcea, bunaoara, localnicii au povestit cum boabele de grindina, de marimea unui ou de curca, cantarind chiar si doua sute de grame, au perforat tigla si tabla de pe case si de pe cladirea scolii. Aici, nici lumea celor drepti nu a scapat de urgie. In cimitirul din localitatea valceana Berislevesti, mai multe cruci au fost distruse, iar mormintele au fost ravasite de ploaie.
Ce sa mai vorbim de culturile agricole, devastate pe zeci de hectare, acum, cand oamenii se pregateau de recolta? Si infrastructura rutiera din mai multe colturi ale tarii a fost grav afectata. Ploile torentiale din Muntii Rodnei au blocat un pod de pe Somesul Mare, situatia revenind cu greu la normal, abia dupa ce localnicii au pus mana de la mana pentru a scoate aluviunile si sa permita scurgerea apei. La doi pasi de Bucuresti, in orasul Otopeni, vantul a doborat un panou publicitar, iar circulatia pe drumul national 1 a fost restabilita abia dupa cateva ore.
Temperaturile au inregistrat o variatie rar intalnita, in unele zone mercurul termometrelor coborand, in plina zi, sub 15 grade Celsius, dupa ce, cu o zi inainte, indicase peste 30 de grade. Dintr-o data, s-a facut noapte in plina zi, iar cateva minute mai tarziu geamurile erau asaltate de o perdea compacta de apa, o adevarata cascada.
Daca la tara au zburat acoperisurile, in marile orase zeci de masini au fost facute praf de copacii care au fost smulsi din radacina. Totodata, multe cartiere au ramas fara curent electric, dupa ce furtuna a distrus cablurile aeriene ale Electrica.
Bilantul vijeliei este inca departe de a putea fi cuantificat. A fost data publicitatii o simpla statistica, seaca, ce arata ca au fost afectate 21 de localitati din sapte judete. De cat amar de munca va fi nevoie pentru revenirea la normal Dumnezeu stie. Si pentru rudele celor doua persoane decedate statisticile nu inseamna nimic.