24 C
București
miercuri, 3 iulie 2024
AcasăSpecialSezonul estival 2007 se anunta unul dezastruos

Sezonul estival 2007 se anunta unul dezastruos

In cadrul sedintei de lucru “Oportunitati de finantare in turism”, desfasurata la Prefectura, s-au pus pe tapet neajunsurile turismului pe litoral. Durata foarte redusa a sezonului estival, calitatea scazuta a serviciilor in raport cu preturile practicate, imaginea defavorabila a tarii noastre in strainatate, toate acestea alunga turistii straini. Participantii la intalnire s-au aratat ingrijorati de faptul ca World of TUI a renuntat la litoralul romanesc. Reprezentantul TUI in Romania, Ciprian Popescu, a reamintit ca de anul viitor nu vor mai veni chartere cu turisti ai companiei TUI pe litoral. Este vorba de anularea curselor din Suedia, Danemarca si Finlanda, care vor duce la scaderea numarului turistilor straini pe litoralul autohton. Incepand cu sezonul urmator, TUI isi va reorganiza activitatea, iar tara noastra nu va mai fi in carti.

Numarul turistilor, in scadere

Potrivit unei statistici, pana la data de 31 octombrie 2006, pe litoralul romanesc au sosit 778.526 de turisti, in scadere cu 2,25% fata de anul trecut. Reducerea semnificativa a numarului turistilor este cauzata in principal de lipsa serviciilor all-inclusive, de preturi, care sunt mai mari decat ale vecinilor bulgari in medie cu 20%, si de zgomotul din statiuni. O crestere a numarului de turisti s-a inregistrat in statiunea Costinesti. Acestei statiuni i-au trecut pragul 17.956 de turisti, fata de 13.634 inregistrati in anul 2005. Cresterea este de 31,7%. In statiunea 2 Mai, cresterea este de 69%.

Infrastructura, la pamant

Motivele scaderii numarului turistilor sunt multe, subliniaza Ciprian Popescu, reprezentantul TUI in Romania. TUI a renuntat la Romania din cauza incidentelor neplacute de pe litoral – care an de an n-au facut altceva decat sa improaste cu noroi asupra noastra -, imaginii deficitare a turismului autohton, infrastructurii, si lista continua. In aceste conditii, tour-operatorii externi au hotarat sa nu mai aduca turisti straini de anul viitor. Singura speranta, a declarat Popescu, este sa ne corijam, pentru ca turistii straini sa fie readusi pe litoralul romanesc in 2008: “Trebuie sa asiguram un litoral competitiv, cu preturi competitive! Litoralul romanesc are un handicap de minimum un euro comparativ cu orice alta tara. Singura veste buna este ca anul acesta a fost un pic mai bine decat va fi anul viitor. Putem corecta infrastructura, renova hotelurile…” Reprezentantul TUI in Romania a subliniat ca, din pacate, in afara camerei de hotel, la capetele sezonului turistul se trezeste in mijlocul unei pustietati. El a sugerat necesitatea functionarii pe termen lung a unitatilor hoteliere printr-un caiet de sarcini pentru a avea turisti si in lunile mai si in octombrie. Cat despre promovarea externa, reprezentantul TUI in Romania s-a aratat intrigat ca a trebuit sa se incheie sezonul si “sa se termine cu charterele” pentru ca ministerul de resort sa demareze o campanie de promovare a litoralului in Germania. Si absenta curselor aeriene directe spre aeroportul international Constanta reprezinta un handicap. Popescu a afirmat ca negocierile cu conducerea Aeroportului Kogalniceanu au esuat, amintind ca aeroporturile de la Varna si Burgas au fost luate in concesiune de nemti pe o perioada de 49 de ani.

Faleze cazute

Degradarea plajei si a falezei tarmului Marii Negre sunt alte puncte slabe ale turismului de pe litoral. Reprezentantul DADL, Ionel Manafu, a amintit ca plaja din Constanta este un amestec de pamant si nisip, iar toate falezele noastre sunt cazute in acest moment. Manafu a spus ca s-au terminat studiile de fezabilitate pentru plajele din Costinesti, Eforie si Constanta, care vor duce la triplarea acestei portiuni, ingustate de-a lungul timpului. Referindu-se la serviciul de salvamar, seful DADL, Ionel Manafu, a atras atentia autoritatilor locale ca trebuie sa solicite bani de la buget pentru acest serviciu.

Oferta de agrement, saracacioasa

La randul sau, vicepresedintele Asociatiei Patronale Mamaia, Andrei Trandafir, a declarat ca oferta de agrement este prea saraca. El a tras un semnal de alarma si in privinta nivelului de pregatire a personalului din turism. Trandafir a subliniat ca de anul viitor s-ar putea sa ne confruntam cu o criza de personal ca urmare a migratiei fortei de munca. Lipsa de colaborare a autoritatilor publice locale si autoritatilor publice centrale se observa prin rezultatele din turism au concluzionat cei prezenti la intalnire. “O sa discutam cu primarii localitatilor litorale pentru a-i sprijini! Serviciile din cadrul primariilor sunt foarte importante pentru statiuni!”, a subliniat vicepresedintele Asociatiei Patronale Mamaia. In acelasi timp, Trandafir a amintit ca oamenii din turism nici nu au cu cine vorbi, din cauza ca din august nu a fost numit un alt presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism. Problema turismului la negru a fost abordata de Danut Juganaru, vicepresedintele Camerei de Comert, Industrie si Navigatie Constanta. El a afirmat ca trebuie sa se ia masuri legislative deoarece aceste pensiuni neautorizate care exista de-a lungul si latul litoralului fac concurenta neloiala celorlati agenti economici din domeniu. Vestea buna este ca tarii noastre i-au fost alocate 19.667 miliarde de euro pentru politica de coeziune economica si sociala.

Cele mai citite

Până în septembrie, restricții de coșmar în București, cu trafic sufocant

METROREX anunță restricții de circulație, programate să intre în vigoare de pe 6 iulie până pe 7 septembrie. Măsura restricționării traficului este impusă de...

Cele 3 scenarii principale privind alegerile prezidențiale și parlamentare care vor fi dezbătute în data de 4 iulie 2024 în ședința coaliției de guvernare...

Care dintre cele 3 variante este mai plauzibilă? După ce consultările în ceea ce privește alegerile prezidențiale s-au încheiat la Palatul Victoria și după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă