16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSerie de seisme in Japonia

Serie de seisme in Japonia

Cel putin sapte morti, aproape 700 de raniti, aproximativ 350 de case distruse si un incendiu la cea mai mare centrala nucleara din lume, acesta este bilantul seismului de 6,8 grade pe scara Richter care s-a produs ieri dimineata in prefectura nipona Niigata.

Cutremurul cu epicentrul la aproximativ 250 km nord-vest de Tokyo s-a produs la ora 10.13 dimineata, din fericire dupa ce in majoritatea gospodariilor se terminase micul dejun si nu se mai folosea gaz pentru gatit, pentru ca altfel numarul mortilor ar fi fost mult mai mare. Persoanele care au murit aveau peste 70 si peste 80 de ani, un barbat si o femeie fiind sot si sotie. Cel mai afectat a fost orasul Kashiwazaki, un port cu 100.000 de locuitori la Marea Japoniei. A fost emisa si o alerta de tsunami, ridicata insa in scurt timp.

Un incendiu izbucnit la un transformator electric de la centrala nucleara Kashiwazaki Kariwa, cea mai mare din lume, a provocat oprirea automata a reactoarelor.
Conducerea centralei a confirmat scurgerea in mare a 1,5 litri de apa continand materiale radioactive in concentratie mica, de la unitatea 6 a centralei, dand insa asigurari ca aceasta este mult sub limitele care ar putea afecta mediul.
Aproximativ 350 de case, majoritatea constructii traditionale din lemn, au fost distruse, iar alte peste 200 au fost avariate. In cele 100 de centre de evacuare s-au refugiat peste 1.700 de persoane, fie locatari ai caselor distruse, fie oameni speriati de cutremur si de numeroasele replici, avand pana la 5,6 grade pe scara Richter.
Alimentarea cu apa a 37.000 de locuinte a fost intrerupta. 35.000 de gospodarii au ramas fara gaze, iar 18.000 de locuinte nu aveau inca energie electrica, ieri dupa-amiaza. Trenurile rapide din zona au fost oprite dupa cutremur si dupa cea mai puternica replica. In gara orasului, un tren a deraiat. Seismul s-a simtit si in Tokyo. Seara, la ora 23.18 (ora locala), un nou cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade pe scara Richter s-a produs in largul coastelor regiunii Kyoto (in vestul Japoniei). Seismul s-a simtit puternic in mai multe regiuni ale tarii, in special la Tokyo.

» Tara seismelor

Japonia se afla la intersectia a patru placi tectonice, cutremure de mica magnitudine producandu-se la fiecare cinci minute. 20 la suta din cutremurele cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter din lume s-au inregistrat in aceasta tara. Cutremurul cu cele mai grave consecinte a fost cel din 17 ianuarie 1995, care a devastat Kobe si regiunile Osaka si Kyoto, provocand moartea a 6.500 de oameni. Regiunea Niigata, in care s-a produs seismul de ieri, abia incepuse sa se redreseze dupa un cutremur din 23 octombrie 2004, cu magnitudinea tot de 6,8 grade pe scara Richter, urmat de replici timp de cateva zile, in care au murit 67 de persoane si peste 3.000 au fost ranite. Doua seisme inregistrate in Hokkaido, pe 4 octombrie 1994 si 26 septembrie 2003, au avut magnitudinea de 8,1, respectiv 8 grade pe scara Richter.

Cele mai citite

Victorie răsunătoare pentru echipa lui Xavi Pascual în Liga Campionilor!

Fostul antrenor dinamovist Xavi Pascual a obținut o victorie impresionantă la cârma echipei Veszprem, învingând PSG cu scorul de 41-28 în grupele Ligii Campionilor...

Guvernul dă undă verde noilor reglementări pentru emitenții de instrumente financiare

Noul cadru legislativ oferă protecție și încredere investitorilor și facilitează accesul la capital pentru companii Proiectul a fost elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară și...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...
Ultima oră
Pe aceeași temă