0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSerele din Oradea, facute bucati

Serele din Oradea, facute bucati

Fostii angajati de la societatea Orser, cea care administreaza serele din Oradea, sunt speriati de faptul ca, pana la finalizarea procesului prin care isi cer drepturile salariale, nu vor mai avea de unde sa isi recupereze restantele. Disponibilizatii sunt nemultumiti ca procesul a fost amanat cu mai bine de o luna si spun ca au ajuns la capatul puterilor si nu mai stiu la cine sa apeleze pentru a li se face dreptate.

Muncitorii au apelat la instanta

Liderul sindical al muncitorilor de la Orser, Vasile Morar, a declarat ca 30 de muncitori, care au de recuperat 500.000 de lei, au intentat proces societatii. Banii reprezinta salarii restante, plati compensatorii in urma disponibilizarii si primele de vacanta pe ultimii trei ani. "Am decis sa depunem in instanta cate 30 de dosare, pentru ca ar fi prea mult sa intentam un singur proces. Acum a fost infatisarea in primul proces intentat de 30 de muncitori. Deja avem si alte dosare pregatite si urmeaza sa continuam demersurile", a declarat Vasile Morar.
La primul proces, societatea Orser a cerut o amanare si urmatoarea infatisare a fost fixata pentru 16 aprilie.
"Pana atunci se continua activitatea de taiere si dezmembrare a serelor de catre patronat si noi nu o sa avem de unde sa ne recuperam salariile", a declarat Vasile Morar, liderul de sindicat.

7 angajati pe statul de plata

Incepand cu luna septembrie a anului trecut ultimii 400 de angajati ai serelor oradene au fost disponibilizati. Din cauza ca firma nu a platit taxele catre stat, angajatii nu au putut beneficia de somaj. Totodata, angajatii nu au reusit sa isi recupereze nici salariile compensatorii. "In contracte era stipulat ca fiecare salariat va primi, in momentul disponibilizarii, intre 6 si 12 salarii medii, in functie de vechime", a mai adaugat liderul de sindicat.
In momentul de fata, Orser mai are sapte angajati: trei directori, o contabila, o secretara, un jurist si mecanicul sef.
"Pana ajungem la final cu procesul, acolo nu mai ramane nimic. In fiecare seara sunt dusi muncitori, din Oltenia si de aici din zona, care lucreaza la negru, taie tot si duc la fier vechi. Pana acum fierul taiat insumeaza zece fire de teava lungi de la Oradea pana la Bucuresti. Tot se distruge, nimic nu ramane in picioare", a mai spus Vasile Morar. Oamenii spun ca desi au anuntat autoritatile cu privire la jaful de la Orser nimeni nu a luat nici o masura.

Marire si decadere

Pana la privatizarea din anul 2002, Orser avea 15 ferme de productie, intinse pe cateva zeci de hectare, si peste 1.600 de muncitori. Dupa privatizare, societatea a fost preluata de Maria Schutz, cea care este proprietara si peste serele de la Codlea si Craiova. La preluarea Orser, Maria Schutz s-a angajat sa faca o noua serie de investitii in sere, insa acest lucru nu s-a intamplat. Mai mult, cu fiecare an vanzarile au scazut, iar din cele 15 sere, doar sase au mai ramas in picioare. Nici Maria Schutz, nici directorul Orser nu au putut fi contactati pentru a-si spune punctul de vedere cu privire la acuzatiile aduse de fostii muncitori.
Datorii de 16 milioane de lei
Sindicalistii de la Orser spun ca datoriile societatii se ridica la peste 16 milioane de lei. "Exista sechestru asigurator, insa nu putem recupera nimic pana la finalizarea anchetei in curs", a declarat Vasile Farc, purtatorul de cuvant al Directiei de Finante Bihor.
DNA a demarat cercetari privind modul in care au fost privatizate serele. Maria Schutz a fost audiata in acest sens in cursul anului trecut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă