23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialSerbia şi Kosovo au ajuns la primul acord

Serbia şi Kosovo au ajuns la primul acord

Serbia şi Kosovo au ajuns, după ani de eforturi, la un compromis privind mai multe subiecte legate de interacţiunile curente, precum depasările între cele două teritorii, a anunţat sâmbătă Comisia Europeană, potrivit NewsIn.

Astfel, cetăţenii fostei provincii sârbe vor putea călători în Serbia pe baza cărţilor de identitate, a declarat negociatorul sârb Borislav Stefanovici, citat de dpa.

Anterior, Belgraful declarase toate documentele de identitate din Kosovo nule.

Părţile au convenit şi să facă schimb de informaţii privind registrele civile, se arată într-un comunicat al CE. Serbia confiscase dosarele cu date privind naşterile, căsătoriile şi decesele din teritoriu în timpul războiului din 1999, în timp ce Priştina refuza să transmită Belgradului registrele civile privind minoritatea sârbă din nordul Kosovo.

Uniunea Europeană a cerut Serbiei să ajungă la un compromis cu Kosovo înainte de a se apropia mai mult de Bruxelles, însă Belgradul refuză să ia vreo măsură care ar putea fi privită drept o recunoaştere a independenţei teritoriului.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă