Separatiştii proruşi din regiunea ucraineană Lugansk au convenit să ridice o interdicţie privind livrarea de ajutor umanitar de către agenţiile ONU, a declarat marţi un oficial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), transmite Mediafax.
„Astăzi anunţ cu mulţumire că potrivit informaţiei pe care am primit-o, agenţiile ONU îşi pot desfăşura activitatea în unele zone din regiunea Lugansk”, a declarat mediatorul OSCE, Martin Sajdik. El a adăugat că speră că separatiştii din regiunea Doneţk vor urma curând acest exemplu.
Separatiştii proruşi au cerut luna trecută agenţiilor ONU (cum ar fi Programul Alimentar Mondial) care operau în Lugansk, să părăsească zona până pe data de 25 septembrie, invocând eşecul acestora de a se conforma cerinţelor de acreditare.
Interdicţia din Lugansk a fost urmată săptămâna trecută de o acţiune similară a insurgenţilor proruşi în regiunea Doneţk.
Interdicţiile au inclus şi activitatea organizaţiilor de caritate, cum ar fi Medici Fără Frontiere, care desfăşoară un program unic anti-tuberculoză în închisorile din Doneţk.
Acordul separatiştilor din Lugansk privind relaxarea interdicţiei asupra organizaţiilor umanitare a survenit după ce preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a criticat măsurile şi o nouă serie de negocieri europene de pace au început marţi la Minsk.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a învinovăţit la începutul acestei luni „operaţiunile militare şi blocajul economic impus de Kiev rebelilor din regiune” pentru această criză.
Potrivit ONU, conflictul din Ucraina a ucis peste 7.900 de oameni şi a strămutat 1,5 milioane de persoane.