2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialSenatorii care nu vor BAC

Senatorii care nu vor BAC

Proiectul de lege „facultate fara bacalaureat”, propus de Ecaterina Andronescu, a fost asumat si de parlamentarii PSD Sorin Lazar si Florin Constantinescu. Acesta din urma spune ca sustine in continuare ideea, in pofida controverselor aparute in jurul proiectului. Proiectul care da posibilitatea absolventilor de liceu fara bacalaureat sa se inscrie la facultate a stirnit controverse aprinse. Rectori de universitati, precum si directori de scoli nu il sustin.

Initiativa presedintelui Consiliului National al Rectorilor si senatorului PSD Ecaterina Andronescu, materializata intr-un proiect de lege care ofera posibilitatea absolventilor de liceu care nu au reusit sa treaca bacalaureatul sa se inscrie la facultate, a stirnit un val de controverse si in mediul academic iesean. Primul gind se indrepta spre universitatile particulare, cu precadere „Apollonia”, care inca dupa primele rezultate dezamagitoare de la bacalaureatul din vara a vrut sa initieze o admitere in a carei cerinte nu se regasea si „diploma de BAC”, care sa ateste promovabilitatea cu cel putin 6. „Nu vrem sa fim initiatori, atunci a fost doar o opinie. Nu ne amestecam in acesta disputa, este o disputa politica. Eu aplic actuala lege, daca nu va fi acceptat proiectul, aplic Legea 1/2011”, a declarat Vasile Burlui, rectorul de la „Apollonia”.

Aceeasi lege este aplicata si la Universitatea „Petre Andrei” (UPA). „Atita timp cit exista o legislatie, nu pot sa aplic altceva, cu toata stima pe care o am pentru doamna ministru, Ecaterina Andronescu. Au fost prea multe derapaje in trecut, la UPA sa imi permit eu, ca rector, sa ma indrept spre o decizie academica care duce in ilegalitate. Noi avem niste idei sa facem consultatii gratuite pentru cei care nu au luat bac-ul, o solutie care merge spre zona sociala”, a declarat Doru Tompea, rectorul de la UPA.

„Nu cred ca asa ceva face bine scolii romanesti”

Ragazul de un an, timp in care elevii, absolventi de liceu vor fi studenti fara BAC este catalogat drept un „an pregatitor”, la sfirsitul caruia cei care vor trece cu succes prin probele bacalaureatului de anul viitor vor deveni si studeti de anul II, prin echivalarea creditelor. Daca nici acesta solutie nu o sa dea rezultate, elevii trebuie sa-si ia gindul de la facultate si sa se indrepte spre o scoala postliceala.

„Ideea a pornit de la nevoia de a le oferi celor aproximativ o suta de mii de absolventi care nu au promovat o solutie. Nu ii poti lasa in strada si nici nu rezolvi nimic daca vor ingrosa numarul somerilor. In primul rand, daca vor recupera pe parcursul anului pregatitor, atunci isi vor putea continua studiile universitare”, a declarat Ecaterina Andronescu. „Nu pot fi de acord cu asa ceva. In primul rind, cei care nu au luat bacalaureatul nu sint pe drumuri, cei mai multi sint de la grupuri scolare. Ei nu sint pe drumuri, au capatat anumite abilitati in timpul scolii. In al doilea rind, invatamintul superior nu este de masa, este pentru cei care au avut rezultate bune, pentru cei care conteaza sa urmeze o facultate, nu sa aibe o diploma. In al treilea rind, este incorect ca cei care au trecut bacalaureatul si cei care nu au reusit sa fie in aceeasi oala, sa se intilneasca prin facultate. Am inteles perspectiva democratica, sociala, dar invatamintul superior este pentru aceia care vor o educatie”, a declarat Liliana Romaniuc, sefa Inspectoratului Scolar Judetean.

Insa nici macar grupurile scolare, la care promovabilitatea a fost „sublima, dar a lipsit cu desavirsire”, nu impartasesc demersul fostului ministru al Educatiei. „In invatamintul romanesc modern nu am intilnit un asemenea aspect, este o aberatie. Ei au contat pe faptul ca procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost mic si ca facultatile trebuie sa-si ocupe locurile. Invatamintul superior are aspectele lui de seriozitate si disciplina, nu cred ca asa ceva face bine scolii romanesti”, a declarat Vasile Tataru, directorul Grupului Scolar din Vladeni.

Elevii vor fi demotivati

De asemenea, conducerea Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza” crede ca o astfel de implementare nu ar fi corecta. „Noi luptam pentru calitate, pentru ca numai cei pregatiti sa poata accede la un alt nivel. Probabil ca s-a gindit ca au ramas 100.000 care nu au luat bac-ul si trebuie prinsi intr-o forma de invatamint. Si apoi agentii economici se pling de nivelul de pregatire a absolventilor. Discutam cu ai mei colegi si nu vedem partea buna a acestui lucru. Elevii vor spune «La ce sa mai invat daca termin liceul si intru la facultate?!». Astfel, tot efortul nostru de a-i conditiona sa invete este in zadar”, este de parere Stefan Chichirau, directorul Colegiului Tehnic „Mihail Sturdza”.

In alineatul 1 al proiectul depus la Parlamentul este prevazut faptul ca: „Absolventii invatamintului liceal cu diploma de absolvire si media de absolvire cel putin nota 7 care nu au pomovat bacalaureatul au dreptul sa urmeze in universitati, in conditiile aprobate de Senatele universitare, un an pregatitor, potrivit programelor de studii de licenta, organizate legal in universitate, si programei de bacalaureat – cu o finantare corespunzatoare, cel putin la nivelul ajutorului de somaj.”

„Sa le dam diplome direct”

„Acest proiect de lege ar introduce numai inechitati si ar scadea nivelul. Inechitate incepind cu anul pregatitor, cind vor primi somaj, in conditiile in care unii (n.r., absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat) vor merge chiar in sistemul in care isi vor plati studiile. Misiunea unei universitati nu este de a da meditatii celor care nu au luat bac-ul. Nu am inteles si nu inteleg care a fost ratiunea acestui proect de lege desi l-am citit cu atentie”, a explicat Vasile Astarastoae, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie.

Si la deschiderea oficiala a noului an universitar de la „Cuza”, presedintele Consiliului Judetean, Constantin Simirad, a creionat in discursul lui initiativa Ecaterinei Andronescu. „„Eu am vazut la o facultate, nu mai spun la care, o facultate care face ca tot poporul roman sa fie absolvent de facultate o tinara frumoasa, absolventa care nu stia ce inseamna o peninsula. Mai mult, nazdravania cea mare este sa primim studenti fara bacalaureat. Dom’le, eu zic nici sa nu-i mai primim, sa le dam diplome direct. Am 14.000 de salariati, carora trebuie sa le asigur salariul, dar imi e asa de greu sa fac o selectie cind vin toti absolventi de facultate, cu note mari, si atunci am un criteriu: este de la «Al.I. Cuza», il luam; este de la «Spiru Haret», nu-l luam”, a explicat acesta.

Cele mai citite

Dorit de Real Madrid. Campioana Spaniei și-a stabilit prima țintă pentru perioada de mercato

Dejan Huijsen, fundașul central de doar 19 ani al celor de la Bournemouth, este pe radarul lui Real Madrid, conform presei spaniole. Madrilenii, confruntați...

Tragedie pentru Endrick! Un membru al familiei, ucis într-un atac armat în Brazilia

Atacantul brazilian Endrick, jucător al echipei Real Madrid, trece printr-un moment dificil după ce o rudă a sa ar fi fost împușcată mortal în...

Alegerile prezidențiale ar putea avea loc pe 25 martie 2025 primul tur, 6 aprilie 2025 al doilea tur

Noul Executiv va adopta calendarul pentru alegerile prezidentiale în prima ședință de guvern din ianuarie 2025, potrivit Pro TV. Conform surselor Știrilor PRO TV, liderii...
Ultima oră
Pe aceeași temă