16.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialSeismologul Victorin Toader pentru RL: Alte două cutremure au avut loc joi...

Seismologul Victorin Toader pentru RL: Alte două cutremure au avut loc joi dimineaţă

Seria de cutremure din zona Vrancei care au zguduit România în ultimele zile s-ar putea opri sâmbătă, potrivit directorului Institutului Român de Seismologie Aplicată. Seismologii spun ca nu se asteapta la un cutremur de mare intensitate in urmatoarea perioada, intensitatea maxima a unui cuntremur fiind estimata la 5,27 de grade, potrivit calculelorspecialiştilor de la institut. Joi dimineaţă, la ora 3.21 au fost inregistrate in zona Vrancea doua cutremure de mică intensitate.

„Nu este un fenomen normal. Zona aceea nu a mai avut o astfel de activitate de tipul ăsta cu foarte multe cutremure. Acestea au fost cutremure de mică adâncime de pana 20 – 30 de kilometri. Să vedem dacă există o reacţie în păturile exterioare peste 80 de kilometri adâncime”, a delcarat pentru România liberă Victorin Toader, directorul Institutului Român de Seismologie Aplicată.

Fenomenul apărut este provocat şi de influenţa lunii, care declanşează adevărate „maree terestre” şi „se va termina până poimâine(NR sâmbătă)”, explică Victorin Toader.

Joi dimineaţă s-au înregistrat pe seismografe două cutremure de mică adâncime la 3.21 şi la 3.48 cu o magnitudine de 1,7-1,8 grade.
„În această dimineaţă au fost două cutremure de mică intensitate”, a precizat directorul Institutului Român de Seismologie Aplicată.

Seismologii spun însă că nu avem motive de îngrijorare pentru că nu există pericolul producerii unui cutremur de mare intensitate, prognoza prefigurând un maxim de 5,27 de grade. „Pânâ în prezent mai mult de 5,27 de grade nu rezulta din prognoză conform calculelor pe care le facem noi. Nivelul este foarte incipient trebuie să vedem dacă se continuă”, explică Toader.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...
Ultima oră
Pe aceeași temă