23.2 C
București
marți, 2 iulie 2024
AcasăSpecialSeismele din România şi Bulgaria, anunţate în patru secunde

Seismele din România şi Bulgaria, anunţate în patru secunde

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, şcolile, spitalele şi centralele nucleare vor afla despre producerea unui cutremur major înainte ca unda seismică să ajungă acolo.

 

România şi Bulgaria vor avea un sistem de avertizare seismică realizat în comun şi care va anunţa producerea unui seism de peste şapte grade, înainte cu câteva secunde ca unda seismică să ajungă la locul respectiv. Măsura a fost luată având în vedere faptul că ne aflăm într-o zonă unde se produc aproape zilnic cutremure, cum au fost şi cele trei de ieri, de mică intensitate.

Proiectul, unic în Europa, este dezvoltat de Institutul Naţional de Fizică a Pământului, în colaborare cu firme private din România şi Bulgaria, Academia de Ştiinţe din Bulgaria şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.

Senzorii montaţi pe teren vor prelua semnalul de producere a unui cutremur şi acesta va fi transmis mai departe dacă seismul este mai mare de şapte grade. Atenţionări vor primi obiectivele de importanţă maximă – centralele nucleare de la Cernavodă şi Kozlodui – spitalele, şco-
lile, inspectoratele pentru situa-
ţii de urgenţă şi primăriile.

În patru secunde de la producerea unui cutremur, se poate calcula magnitudinea lui, iar dacă aceasta este de peste şapte grade, se va da alarma în zonele care urmează să fie afectate în România şi Bulgaria. Până ca oamenii să simtă cutremurul vor mai trece câteva zeci de secunde, în funcţie de distanţa la care se află fiecare obiectiv anunţat faţă de epicentru.

 „Sistemul va fi funcţional din 2012, după ce se va instala toată aparatura necesară. În prezent, suntem în faza de finalizare a licitaţiilor pentru infrastructură, după care urmează să achiziţionăm aparatura şi să o montăm pe teren, în 15 zone”, explică Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului.

La nord şi la sud de Dunăre

Sistemul de avertizare va fi conectat la zonele seismice aflate la nord şi la sud de Dunăre, în cele două ţări, cele mai importante fiind Vrancea şi nordul Bulgariei. Reţeaua va fi compusă din 15 senzori, al căror cost este de 450.000 de euro, la care se adaugă diverse alte aparate şi echipamente. Opt din cele 15 staţii seismice vor fi amplasate în România, iar şapte în Bulgaria. „Regiunea frontalieră România-Bulgaria este afectată în mod semnificativ de cutremure care au avut loc în ambele teritorii: pe de o parte, sursa seismică Vrancea, cu evenimente intermediare de adâncime (3 şocuri/secol, cu magnitudine mai mare de 7), şi pe de altă parte, seismicitate crustală înregistrată în partea de nord a Bulgariei (Shabla, Dulovo, Gorna Orjahovitza)”, se arată în  caietul de sarcini pentru licitaţii.

Costurile întregului proiect se ridică la 6 milioane de euro, din care 85% provin din fonduri europene, iar restul de la Ministerul Dezvoltării şi de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului. „Proiectul, început în luna august şi cu termen de finalizare în februarie 2013, este unic în Europa, iar unul asemănător mai există în Japonia”, mai spune Mărmureanu.   Text Box:  

Cele mai citite

EURO 2024: Portugalia-Slovenia(0-0) s-a decis la penalty-uri 3-0

Portugalia s-a calificat dramatic în sferturile de finală de la Euro 2024. A fost 0-0 cu Slovenia la finalul reprizelor de prelungire, 3-0 la...

Hotelul din Cluj care apare în romanul „Dracula”a fost inclus în Ruta Cafenelelor Istorice a Consiliului Europei

Cel mai vechi hotel cu funcționare neîntreruptă din această parte a Europei, Hotelul Transilvania din Cluj-Napoca, a fost admis în prestigioasa rută culturală a...

Ca să nu mai aibă ei emoții decât legate de meci, politicienii de pe Dâmbovița au pus mână de la mână să-i ia lui...

Ilustrație: Marian Avramescu Ca să nu mai existe emoții pentru figurile politice importante de pe Dâmbovița că pot pleca și cu un dosar ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă