23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialŞeful statului către sindicalişti: Nu forţaţi nota!

Şeful statului către sindicalişti: Nu forţaţi nota!

Traian Băsescu îi sfătuieşte pe angajaţii de la ArcelorMittal să aibă în vedere criza globală înainte de a cere măriri de salariu.

Şeful statului îi în­deam­nă pe liderii sindicali să îşi adap­teze reven­dicările la situaţia economică şi perspectivele societăţilor comerciale în care lucrează, pentru a nu acutiza efectele crizei. În interviul acordat TVR, pre­şedintele Traian Băsescu s-a referit la liderii sindicatelor de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, care se pre­gătesc să solicite majorări salariale la negocierile noului Contract Colectiv de Muncă (CCM).

„Uitaţi-vă la Combinatul Side­rurgic Galaţi, cât este de căzut preţul oţelului. Şi, apropo de mişcările sindicale de la Galaţi, de la combinat, îi rog pe liderii sindicali să aibă în vedere că, în ultimele luni, oţelul, pe plan mondial, a cunoscut o cădere masivă de preţ. Nu forţaţi nota în creşteri de salarii care nu pot fi susţinute, pentru că riscaţi închiderea combinatului. Se închid multe combinate în lume, de producţie oţel”, a spus şeful statului.

După trecerea de la profit în 2008, la pierderi în anii ce au urmat, situaţia economică a combinatului de la Galaţi este în continuare afectată de criză, iar perspectivele nu sunt grozave.

Potrivit agenţiei Fitch Ra­tings, în 2012 e aşteptată o încetinire a cererii de oţel la 2-3% pe pieţele dezvoltate, în timp ce pe pieţele emergente cererea va creşte cu peste 5%.

De la profit în 2008 la pierderi

Dacă în 2008 ArcelorMittal Galaţi înregistra un  profit net de 604.871.529 lei, în 2009 a fost înregistrată o pierdere netă de 1.418.175.845 lei, în 2010 pierderea netă fiind de 342.282.032 lei. Faptul că şi 2011 va fi un an cu pierderi e sugerat de faptul că 2012 va fi un an în care nu vor fi efectuate investiţii, ca urmare a deciziei conducerii trustului ca investiţiile să fie susţinute din profiturile înregis­trate de companii. Asta se întâmplă după ce 2011 a fost un an bun din punctul de vedere al investiţiilor la ArcelorMittal Galaţi, zilele trecute fiind repornit Furnalul 5, după investiţii de 80 de milioane euro în reparaţii. Efectele crizei sunt resimţite şi în politica salarială. Surse sindicale susţin că administraţia a anunţat recent că nu vor mai fi plătite orele suplimentare pentru angajaţii care lucrează în schimburi.

Start în negocierile CCM

Negocierile CCM la combinat ar trebui să înceapă astăzi, la ora 15.30, când administraţia a invitat sindicatele la o primă rundă de discuţii. După ce mulţi ani principalul partener de discuţii a fost Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor (FSS), împreună cu Uniunea Sindicală (US) Forum, iar în ultimii ani s-a mai remarcat un nou partener de dialog, Sindicatul Solidaritatea, scindarea Solidarităţii a dus la existenţa a 4 grupări sindicale: Sindicatul Siderurgistul, în care a fost transformată FSS, condus de Gh. Bezman, US Forum, condus de Costică Harnagea, Sindicatul Solidaritatea, condus de Gh. Tiber, şi Sindicatul Liber Siderurgistul, condus de Ilinca Diaconu.

Efectele crizei sunt resimţite şi în politica salarială. Surse sindicale susţin că adminis­traţia a anunţat recent că nu vor mai fi plătite orele suplimentare pentru angajaţii care lucrează în schimburi.  

Sindicatele, outsidere la negocieri ?

Este posibil ca nici unul din cele 4 sindicate să nu participe la negocieri, pentru că astăzi trebuie să demonstreze că sunt reprezentative.

Noua Lege a Dialogului Social prevede că un sindicat îşi demonstrează reprezentativitatea printr-o sentinţă care să confirme că sindicatul are ca membri jumătate plus 1 din numărul de salariaţi, ceea ce în cazul ArcelorMittal înseamnă aproximativ 4.200 de semnături. În aceste condiţii, e posibil ca la masa negocierilor cu administraţia să nu se mai aşeze lideri sindicali, ci reprezentanţi ai salariaţilor. Liderii sindicali susţin că negocierile CCM nu trebuie purtate de administraţie cu reprezentanţi ai salariaţilor pentru că în combinat există organizaţii sindicale care au tocmai aceste atribuţiuni.

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă