18.6 C
București
joi, 4 iulie 2024
AcasăSpecialŞefii de sindicate despre banii ascunşi ai lui Petcu

Şefii de sindicate despre banii ascunşi ai lui Petcu

În lumea sindicală, unii lideri se declară scandalizaţi de sumele imense de bani pe care fostul şef al CNSLR-Frăţia nu le poate justifica. Alţii, în schimb, se aşteaptă la înmulţirea cazurilor de tipul „Petcu”, pe motiv că multe sindicate au „fost transformate în afaceri de familie”.

Decizia Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de a cere verificarea averii lui Marius Petcu, care nu poate justifica 725.000 euro, stârneşte primele reacţii printre sindicaliştii-şefi din România. Cum o dată cu ancheta procurorilor au ieşit la iveală o seamă de informaţii compromiţătoare despre fostul lider al CNSLR-Frăţia, proaspăta decizie a ANI are toate şansele să dea o lovitură serioasă imaginii organizaţiilor sindicale, în ansamblul lor.

„Dacă nu va aduce argumente şi documente pentru a justifica averea, imaginea negativă se va răsfrânge asupra asupra tuturor sindicatelor”, consideră Sebastian Oprescu, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici. Colegul de federaţie al lui Petcu, Adrian Bârea, spune că nu poate comenta nimic legat de acest caz şi aşteaptă ca justiţia să-şi facă treaba: „Legea prevede că nu poţi avea mai mult decât câştigi. Un lider de sindicat poate avea cât câştigă pe căi legale, nu are privilegii”.

„Vor mai fi asemenea cazuri”

Pe de altă parte, dezvăluirile făcute de presă în ultimii ani au relevat faptul că sindicatele s-au dovedit adesea structuri orientate cât se poate de bine spre profit. În acest context, preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) este de părere că acest caz nu este chiar singular în mişcarea sindicală din România. Iulian Surugiu: „Probabil că în perioada următoare vom asista la mai mai multe cazuri de lideri de sindicat care nu îşi pot justifica averile. Sindicatele au fost transformate în afaceri de familie şi SRL-uri. Să se verifice unde s-a dus averea sindicatelor, unde sunt banii. Liderii de sindicat nu mai sunt oameni obişnuiţi”. Surugiu mai spune că, de altfel, unora dintre liderii de sindicate de la MAI le-au crescut averile după ce au ajuns în funcţii de conducere.

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) se arată în continuare uimiţi de suma mare pe care nu o poate justifica Marius Petcu. „Este o pată pentru mişcarea sindicală. Nu văd cum un lider de sindicat ar putea ajunge la asemenea sume nejustificate, la noi în federaţie ar fi imposibil acest lucru”, afirmă Simion Hăncescu, şeful FSLI.

Curtea de Apel verifică

ANI a cerut comisiei de specialitate a Curţii de Apel Bucureşti să verifice averea lui Marius Petcu şi sumele pe care nu le poate justifica şi care au fost obţinute în perioada când a fost lider de sindicat, între 17 septembrie 2004 şi 1 aprilie 2011. „Veniturile de natură salarială, realizate în perioada supusă evaluării de către domnul Petcu Marius-Grigore, împreună cu soţia sa, doamna Petcu Claudia, au fost în cuantum total de 1.250.752 lei”, a precizat ANI.  Marius Petcu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 21 aprilie, pentru luare de mită în formă continuată. Acesta este acuzat că, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la Petre Scrieciu, directorul unei firme, 20.000 euro lunar, reprezentând circa 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări.

Cei 40.000 de euro primiţi de Petcu în 24 martie, când a fost prins în flagrant delict, reprezentau tranşele aferente lunilor ianuarie şi februarie 2011, potrivit DNA.

Cele mai citite

Mesaj RO-ALERT în Prahova: Cod roșu de inundații miercuri noaptea

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a anunţat, miercuri seara, creşterea capacităţii operaţionale pe fondul unui cod roşu de viituri emis de hidrologi pentru...

Opririle în stația STB Muzeul Satului vor fi efectuate la trotuar, temporar

Cu ocazia organizării evenimentului „Predarea Torței Șahului”, astăzi, între orele 09:00 – 11:00, opririle autobuzelor liniilor 100, 203, 205, 331, 331B și 335 în...
Ultima oră
Pe aceeași temă