17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialSefia "Externelor" revine unui polonez

Sefia „Externelor” revine unui polonez

Conservatorul german Elmar Brok, presedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe al Parlamentului European, a pierdut, ieri, functia detinuta din 1999, sefia "Externelor" revenind colegului sau polonez Jacek Saryusz-Wolski, au indicat surse conservatoare cotidianului "Frankfurter Allgemeine Zeitung".
Balanta atent calculata a functiilor detinute in cadrul Parlamentului European s-a schimbat odata cu alegerea liderului factiunii conservatoare, PPE-DE, germanul Hans-Gert Pöttering, in functia de presedinte al PE. Data fiind sosirea unor noi eurodeputati, numarul membrilor factiunilor s-a schimbat, astfel incat celei conservatoare ii reveneau, de-acum, doar patru dintre cele sapte functii de vicepresedinte, pentru care au candidat sase concurenti.
Batalia cea mai spectaculoasa a fost data pentru sefia Comisiei pentru Afaceri Externe a PE, in cadrul careia s-au confruntat germanul Elmar Brok si colegul sau polonez Jacek Saryusz-Wolski. Potrivit "FAZ", Brok a fost infrant in pofida faptului ca ar fi dispus de sprijinul unor lideri europeni precum Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Wolfgang Schüssel sau Ivo Sanander.
In baza complicatului mecanism "d'Hondt", de stabilire a ordinii candidaturilor la functii, polonezii si cehii erau cei actualmente indrituiti, dat fiind ca europarlamentarii germani, francezi, italieni, spanioli si ai catorva alte state membre UE mai mici detineau deja alte functii. Brok parea initial favoritul cursei, astfel ca polonezii au facut o oferta politica – de pastrare a germanului in functie, cerand in schimb un numar de alte functii mai importante.
Lupta, dusa la Bruxelles strict in spatele usilor inchise, a incins insa spiritele de la Varsovia, unde premierul Jaroslaw Kaczynski l-a acuzat pe liderul Platformei Civice, Donald Tusk – formatiune de opozitie al carei membru este Saryusz-Wolski –, de iresponsabilitate si incapacitate de a refuza "puterile lumii". In final, conservatorii au decis a nu da curs solicitarii polonezilor, hotarand ca este preferabil ca Brok sa piarda sefia comisiei pentru Afaceri Externe.
Noul presedinte al acesteia, Jacek Saryusz-Wolski, 58 de ani, a studiat in Franta, este fost director al Centrului pentru Studii Europene a Universitatii din Lodz si fost ministru pentru Europa.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă își lansează cartea „În slujba țării”. „O să mă vedeți așa cum sunt“

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, își va lansa duminică, la ora 14:00, cartea intitulată „În slujba țării”, în localitate Cetate, din județul Dolj, aproape de...

Nicolae Ciucă susține dezvoltarea mediului rural prin atragerea de investiții

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine că mediul rural este în continuare plin de oportunităţi şi orice localitate poate să se dezvolte, cu condiţia să...

Ce se va întâmpla cu Alfred Bulai după infarctul suferit în arest

Sociologul Alfred Bulai a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău în arest. Surse spun că acesta a făcut infarct şi va...
Ultima oră
Pe aceeași temă