» Comandamentul Brigazii Sud Est Europene se muta la Istanbul dupa ce a activat patru ani la Constanta.
» La comanda unitatii a fost numit un ofiter roman.
Ceremonie saraca in personalitati politice pe platoul din fata Cazinoului din Constanta. Festivitatea plecarii comandamentului Brigazii Sud-Est Europene din Romania (SEEBRIG) s-a bucurat insa de o larga participare a oficialilor militari din statele ce compun brigade. Timp de patru ani Romania a fost tara-gazda a comandamentului SEEBRIG, perioada in care aceasta structura militara a inregistrat mai multe premiere: sosirea la Constanta a echipamentelor moderne de comunicatii, evaluarea NATO si prima misiune reala in Afganistan. Intregul comandament si peste 200 de militari romani din compunerea a doua subunitati de sprijin au petrecut sase luni in Afganistan, asigurand asistenta in Kabul si zonele invecinate.
Amiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major General a apreciat in mod deosebit activitatea din ultimii patru ani a SEEBRIG. "A fost o provocare pentru autoritatile civile si militare, obligate sa faca fata unor situatii complexe. Prima misiune in Afganistan este recunoasterea capacitatilor operationale a ale brigazii", a precizat oficialul. Statul roman a cheltuit in 2003 peste 10 milioane de dolari pentru amenajarea unor spatii de munca si cazare la standarde occidentale personalului SEEBRIG. Comandamentul brigazii se muta o data la patru ani, la acelasi interval de timp se schimba si comandantul, astfel ca fiecare din cele sapte state care au infiintat structura militara se rodeaza din punctul de vedere al infrastructurii si personalului la coordonarea operatiunilor militare intrunite.
Urmatorii patru ani brigada va activa la Istanbul, iar comanda va fi asigurata de un ofiter roman. Structura si modul de actiune al brigazii sunt dupa modelul NATO. z
» Contingentul "linia IntAi"
Fortele militare romane au contribuit la structura brigazii cu un batalion de infanterie, o companie de geniu, un pluton de cercetare, un pluton de transport si o grupa de ofiteri si subofiteri de stat major. In calitate de natiune gazda, fortele au fost suplimentate, in perioada 2003-2007, cu doua subunitati de sprijin, o companie de stat major si una de transmisiuni. Structurile militare din compunerea SEEBRIG activeaza in garnizoanele de origine si numai in cazul unor misiuni sau convocari pe teritoriul tarii gazda parasesc locatiile initiale. Trupele pot fi coordonate in teren de comandamentul aflat la mii de kilometri distanta gratie sistemului de comunicatii prin satelit.