Secretatrul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, a declarat, luni, întrebat despre afirmațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, potrivit cărora Republica Moldova trebuie să rămână un stat independent, că România și Moldova au legături istorice de multă vreme și fiecare trebuie să fie factor determinant al propriului sau destin, relatează News.ro, potrivit Hotnews.
Citeşte şi: Ce cred SUA despre unirea Republicii Moldova cu România
Întrebat cum comentează afirmațiile ambasadorului SUA la Chișinău, dintr-un interviu acordat postului Moldova 1, potrivit cărora Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent iar alăturarea României, că o cale de a intră în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune, secretarul general adjunct al NATO a precizat că nu a văzut textul ambasadorului american.
„Aș vrea doar să spun că Moldova și România sunt state suverane. Trebuie să respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a fiecărui stat suveran din Europa. România și Moldova au legături istorice de multă vreme și concluzia este că fiecare din acestea trebuie să fie singurul factor determinant al propriului sau destin”, a comentat pe acest subiect Alexander Vershbow, într-o conferința de presă organizată în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.
La rândul sau, ministrul de Externe, Lazăr Comanescu, a afirmat că nu a avut timp să vadă în detaliu transcriptul a ceea ce a declarat sau ar fi declarat ambasadorul SUA la Chișinău. „România a fost prima țara care a recunoscut independența Republicii Moldova, și a fost țara care susține și va continuă să sutina ferm procesele de reforma, de consolidare statală a Republicii Moldova, pentru apropierea Republicii Moldova că stat integru și independent”, a spus Comanescu.
Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran și independent, în interiorul unor granițe sigure, a declarat ambasadorul american de la Chișinău, James Pettit, într-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independenței.
„Alăturarea României de exemplu, că o cale de a intră în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova”, a spus diplomatul, pledând pentru o cooperare mai bună între clasă politică de la Chișinău și populație, care să se bucure astfel de o țara mai bună. El a îndemnat, însă, țara să urmeze în continuare o cale europeană.