17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSe revopseste aceeasi cioara

Se revopseste aceeasi cioara

De la carnatul cel lung si tortul cel greu ati mai auzit ceva despre dl primar general al Capitalei? O fi lucrand in taina? M-as mira. In schimb, auzim tot timpul despre Guvern si guvernare. E drept, nu ce trebuie. Ba ca demisioneaza Gabriel Oprea si dupa el nu stiu cati gradati eiusdem farinae, ba ca e respinsa ordonanta antipensionari, ba una, ba alta, ba ca nu mai demisioneaza unii dintre gradatii care ieri demisionau din PSD. Dar despre masurile anticriza ati auzit ceva? Ca as vrea sa le cunosc si eu. Dar despre buget? Mai e valabil termenul dat, electoral, in primele zile ale guvernarii? Fireste ca nu. Cum nu sunt valabile nici alte nu stiu cate promisiuni facute de parca ar fi avut in fata cazuti din Luna. Cat despre masurile anticriza, "Guvernul se gandeste", cu creierul lui comun, atat de performant…

In schimb, fleacurile prolifereaza. Se infiinteaza un serviciu secret pentru Ministerul Turismului, se schimba numele ministerelor. Guvernul lucreaza, nu-i asa? Schimbarea titulaturilor ministerelor si agentiilor de cate ori se schimba Guvernul a devenit o manie a politicienilor romani de azi, oricare ar fi ei. Tonul a fost dat de mult, in primele zile de dupa 22 decembrie 1989 cand, explicabil, lumea nu mai voia sa auda de titlurile dinainte, cum nu mai voia sa auda nici de tot ce i se intamplase atunci. Cioara se revopseste, toate capata nume noi, dar asta nu schimba nimic. Pretextul e ca programele de guvernare, noi, adaptate momentului, cer aceste schimbari. In realitate e vorba numai si numai de celebrul algoritm sau, cand nu sunt coalitii la guvernare, de numarul mare de clienti care trebuie plasati in functii de autoritate.

Se numea Ministerul de Interne, in timpul trecutei guvernari liberale, Ministerul Internelor si al Reformei Administrative? Ei bine, nu se mai numeste asa. S-o fi terminat "reforma administrativa"? Cine stie. Oricum, azi el are aceleasi initiale ca-n timpul regimului comunist, MAI, dar ele se traduc putin diferit: Ministerul Administratiei si Internelor. Cat despre Ministerul Invatamantului ce sa mai spunem? asta a fost cand al Educatiei, cand al Educatiei si Cercetarii, cand iarasi al Invatamantului.

Dl Ion Iliescu, atunci cand a fost reales, dupa Emil Constantinescu, n-a mai vrut sa stea intr-o institutie cu acelasi titlu. Presedintia a devenit, brusc, "Institutia Prezidentiala". Observ ca nici prefectura de altadata nu se mai numeste pur si simplu prefectura, nu. I se zice, am vazut o firma de la intrarea uneia, "Institutia prefectului". De parca inauntru nu s-ar practica aceleasi matrapazlacuri si nu s-ar face aceeasi politica proasta pentru toti ceilalti in afara de ocupantii "institutiei" si amicii lor. Mai ales ca, dupa ce prefectul fusese declarat functionar superior, deci independent politic, necesitatile clientelare il aduc iar pe teritoriul politic.

Ce sa mai spunem de comasarea si separarea ministerelor, desfiintarea unora si infiintarea altora, dupa cum e nevoie ca vreo persoana din anturajul puterii sa aiba peste ce sa domneasca? Totul se petrece fara nici o rusine, pe fata. Ministerul Muncii a avut si el nu mai stiu cate denumiri, dupa cum ii trasnea noului guvern sa-i zica. Numai cu primariile n-au avut ce face. Nu-i vorba ca nici cu Parlamentul si Guvernul, luate global, nu si-au pus mintea. Infantilismul motivatiilor care stau la baza unor asemenea schimbari de pura suprafata bate la ochi. Cat costa ele, schimbarile care vor fi tinand loc de reforma, ba administrativa, ba a Guvernului, ba a mai stiu eu cui, asta puteti sa-i intrebati, ca tot nu va vor raspunde.

 

Totul nu e decat o gargariseala de vorbe, o continuare a celei din campaniile electorale, pentru a ne tine mintile ocupate si atente, asa cum fac si grupurile de hoti de buzunare: iti atrag atentia in alta directie. Domnilor, ba chiar si doamnelor, chiar nu intelegeti ca sunteti trasi pe sfoara cu maximum de profesionalism? Ca asta nu e decat o "activitate" de ochii lumii, vorba aia, "Guvernule, fa-te ca lucrezi!". Pana cand?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă