0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSe intampla la... postul public

Se intampla la… postul public

Cu manifestari gen "Mamaia copiilor" de la Constanta, postul public  are sansa sa treaca in coada cozii topului audientei, chiar daca unii profesionisti mai incearca lansarea de emisiuni originale.

 

Marti, la ora 21.10, Marina Almasan a lansat o noua emisiune, "S-a-ntamplat in Romania", un altfel de talk-show, suficient de estival, dar si suficient de serios in comentarea stirilor de tot felul care au animat intr-o saptamana presa scrisa. Scenariul sau are mai multe tinte, sa popularizeze personalitatile televiziunii publice active in diverse compartimente – stiri, economie, sport, divertisment -, dar si sa dezbata cu firesc, fara patima, informatiile vehiculate in mass-media. Prima editie i-a reunit la o masa ovala pe Mihai Constantin de la Jurnalul TVR, alaturi de Horia Moculescu, de Sorin Burtea economist, Alina Alexoi de la sport si Marina Almasan, carora li s-a alaturat si Madalin Voicu, politicianul preferat de toate televiziunile. N-au lipsit nici momente muzicale, in centru fiind Gianina Corondan si Madalin Voicu – politicianul a cantat cu sarm nici sondaje de opinie amuzante si, evident, nici concursul, punct forte de atragere a privitorilor. Concursul, de asta data, era dibaci selectat, si promitea o excursie in Portugalia. Moderator de baza a fost ales Claudiu Bleont, stimatul actor al Teatrului National din Bucuresti. S-a descurcat bine in rolul primit, chiar mult mai bine decat in cel de jurat de la "Noaptea erorilor", emisiunea Antenei 1, revenita ca trufanda in grila de vara.

"S-a-ntamplat in Romania" a debutat promitator, anuntand o emisiune careia merita sa-i acorzi atentie, chiar daca va avea de fiecare data cate un politician invitat. In genere, prezenta politicienilor in emisiunile de divertisment sunt dizgratioase, indiferent carui partid apartin.

TVR nu va reusi totusi, cu doua, trei emisiuni originale, cum este si cea recomandata, sa-si scuture praful care o sufoca, o lipseste de un statut public bine consolidat. Patru zile, TVR 1 a prezentat "Mamaia copiilor" de la Casa de Cultura a sindicatelor din Constanta, un fel de concurs de muzica usoara, care seara de seara ne-a amintit prin format si expresie vizuala de spectacolele omagiale, de "Cantarea Romaniei" de pe timpuri de trista amintire. Culmea este ca acest, sa-i zicem, festival, a beneficiat de implicarea unor foruri importante, pe langa televiziunea si radioul public, ministerele Culturii, Educatiei si Cercetarii, Autoritatea Nationala pentru Tineret, toate si-au trimis la mare reprezentanti intr-un juriu al dinozaurilor al carui presedinte era nimeni altul decat senatorul Adrian Paunescu, specialist in educarea copiilor si muzica usoara. Serile au fost ocupate de aceasta manifestare cu pretentii culturale si educatie, un kitsch, care a implicat o puzderie de copii intre 5 si 18 ani reprezentand judete, orase sau municipii. Tanara generatie, prin numerosii sai reprezentanti, canta si dansa aliniata pe scena din Constanta a concursului de creatie si interpretare "Mamaia copiilor", in vreme ce alta echipa a sa se lupta cu disperare sa copieze la un bacalaureat rusinos, manjit de fraude. "Cantaretii" sigur ca visau sa devina "vedete" si sa scape de bacalaureat, stimulati de ministerele noastre pentru care educatie si cultura inseamna sa o imiti pe Loredana sau pe Traistariu. Copilasii invesmantati si machiati strident concurau pe grupe de varste si cantau, fiecare cum il ducea auzul muzical, diverse melodii, de la batrana "Lalele, lalele" la cantari cu iz patriotic, uitand de varsta lor. Fireste, fiecare concurent isi avea si o echipa de  dansatori ce ar fi vrut sa le ilustreze canticelele, numai ca din punct de vedere coregrafic momentele erau jalnice. Fetite de la o scoala de balet, cu parul strans ca balerinele, mai dadeau din buric, mai ridicau cate un piciorus, ignorand ritmul melodiei. Am putut vedea copilite de cinci anisori carora li se inrosisera urechile de greutatea cerceilor si fetite de 16 ani cu decolteuri adanci, vrand sa ilustreze farmecul copilariei. S-au dat galeti de diplome si premii, iar in final, aproape un sfert de ora a tinut un discurs, dupa modelul declaratiilor politice de la Senat, "poetul presedinte al juriului Adrian Paunescu". A considerat ca nivelul calitativ al acestui concurs e mult mai ridicat decat cel al celor sapte editii anterioare si s-a revoltat ca "Mamaia copiilor" a fost "interzisa la Mamaia" si s-a desfasurat la Constanta. N-a uitat sa precizeze ca in curand dansul va implini 65 de ani si copiii i-au cantat "La multi ani!". "Astamparati-va calibani, tara nu e a voastra, ci a acestor copii" a mai zis cu inconstienta dansul. E vremea sa se astampere "calibanii" si sa lase copilaria copiilor in pace!

 

 

 

ileana.lucaciu@romanialibera.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă