3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialScrisorile pierdute

Scrisorile pierdute

Scurgerile WikiLeaks fac o radiografie detaliată, cu nume şi prenume, a politicienilor români prooccidentali doar la vedere, dar şi a celor mai tentaţi să-şi trădeze colegii de partid şi interesul naţional pentru o carieră fulminantă.

Notele diplomatice trimise de la Ambasada SUA de la Bucureşti şi intrate în posesia WikiLeaks radiografiază o Românie aflată în mijlocul unei bătălii crâncene, de multe ori inconştiente, pentru putere. Telegramele au rezultat în urma unor discuţii purtate, în ultimii cinci- şase ani, de reprezentanţi ai ambasadei americane cu politicieni, şefi de instituţii sau alţi oficiali români. Multe dintre informaţiile din telegrame nu reprezintă noutăţi absolute, unele sunt doar zvonuri, dar, în schimb, altele prezintă într-o lumină absolut inedită personalităţi din prim-planul vieţii publice.

Din telegrame aflăm astfel cine sunt politicienii români apropiaţi de interesele Moscovei, cum se turnau între ei liderii unui mare partid din România sau care au fost jocurile de culise din spatele suspendării preşedintelui. În plus, telegramele includ informaţii despre justiţia din România, presupuse înţelegeri cu grupările arabe şi aflăm cum vedeau oficialii americani sectorul energetic românesc.


––––––––––––-–––––––––

Wikileaks: Oamenii ruşilor de la Bucureşti

Notele diplomatice trimise de la Ambasada SUA la Bucureşti arată îngrijorarea produsă de anumite tendinţe de apropiere a unor lideri politici români de Moscova, fie că este vorba despre fostul ministru al Finanţelor Varujan Vosganian sau fostul candidat la Preşedinţie, Mircea Geoană.

––––––––––––-–––––––––

Wikileaks: Culisele suspendării lui Traian Băsescu

În primăvara lui 2007, Mircea Geoană nu pierdea nici o ocazie să explice, public, de ce şeful statului merita suspendat. În spatele uşilor închise însă, acelaşi Geoană negocia o soluţie amiabilă prin care să nu se ajungă la suspendare, potrivit telegramelor WikiLeaks. Preşedintele Senatului susţine acum că nu s-a întâlnit, în perioada menţionată de telegramele americane, cu Traian Băsescu.

––––––––––––-–––––––––

Wikileaks: Manevrele intense din interiorul PSD

Telegramele conţin şi discuţii unora dintre liderii PSD cu oficiali ai Ambasadei SUA, în care principala temă de discuţie erau alţi pesedişti. Preşedintele partidului, Victor Ponta, povesteşte cum Viorel Hrebenciuc făcea muncă de culise pentru a descuraja votul uninominal, iar deputatul Georgian Pop le explică oficialilor americani de ce este Adrian Năstase „povara” şi de ce există „persoane proaste şi lacome” în PSD.

––––––––––––-––––––––––––––––––

Diplomaţii americani: Cine este Mircea Geoană

Între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale din 2009, oficialii Ambasadei SUA la Bucureşti păreau să fi ghicit viitorul într-o telegramă trimisă la Washington. Mai erau şase zile până la runda a doua, liderul PSD de la acea vreme era favoritul cursei, dar americanii notau că „o gafă a lui Geoană combinată cu un sprint pe ultima sută tipic Băsescu ar putea răsturna situaţia”

––––––––––––-––––––––––––-––-–––

Diplomaţii americani despre Crin Antonescu
:
„Moale”, „copleşit” şi „visceral anti-Băsescu

Cu puţin timp înainte de alegerile prezidenţiale din 2009, oficialii Ambasadei SUA la Bucureşti trasmiteau la Washington o telegramă despre Partidul Naţional Liberal şi proaspătul său lider, Crin Antonescu. Americanii citează „analişti şi insideri din partid” care îl percepeau pe candidatul liberal la prezidenţiale ca „neconvingător” şi incapabil de a găsi idei proaspete pentru a sălta partidul.

––––––––––––-––––––––––––-––-–––

Wikileaks: Retragerea din Irak în războiul dintre palate

Precipitatul anunţ din iunie 2006 al lui Călin Popescu Tăriceanu, de retragere a trupelor româneşti din Irak, a fost doar o încercare a premierului de a lovi în preşedintele Traian Băsescu şi de a câştiga voturi pentru PNL, având în vedere că sondajele arătau un sprijin redus al publicului pentru prezenţa militarilor noştri în Irak. Aceasta este concluzia unei telegrame a staff-ului Ambasadei SUA la Bucureşti.

––––––––––––-––––––––––––-––-–––

Wikileaks: Pactul cu grupările arabe: spălaţi bani, dar nu ne atacaţi

Un fost oficial al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Onno Simmons, spunea în 2006 că Guvernul României ar fi încheiat o înţelegere cu anumite grupări arabe: acestea erau libere să spele bani în ţară, dar în schimb nici o ţintă românească nu ar fi fost atacată, potrivit unei depeşe diplomatice publicate de WikiLeaks.

––––––––––––-––––––––––––-––-–––

Dezvăluiri Wikileaks despre justiţia românească

Telegramele Ambasadei SUA legate de justiţia din România ilustrează, pe de o parte, problemele penale pe care le au oameni de afacere influenţi şi, pe altă parte, conflictul dintre Traian Băsescu şi oligarhi. Iată câteva fragmente din discuţiile purtate la ambasada americană între 2006 şi 2009.

––––––––––––-––––––––––––-––-–––

Wikileaks: Lupta pentru controlul energiei în România

 

Cele mai citite

PNL în colaps financiar: Audit comandat pentru cheltuielile „scăpate de sub control”

Președintele executiv al partidului, Ilie Bolojan, a anunțat în ședința conducerii că acest audit este necesar pentru a clarifica situația financiară și a gestiona...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă