16.2 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialWikileaks: Culisele suspendฤƒrii lui Traian Bฤƒsescu

Wikileaks: Culisele suspendฤƒrii lui Traian Bฤƒsescu

În primฤƒvara lui 2007, Mircea Geoanฤƒ nu pierdea nici o ocazie sฤƒ explice, public, de ce ลŸeful statului merita suspendat. În spatele uลŸilor închise însฤƒ, acelaลŸi Geoanฤƒ negocia o soluลฃie amiabilฤƒ prin care sฤƒ nu se ajungฤƒ la suspendare, potrivit telegramelor WikiLeaks. PreลŸedintele Senatului susลฃine acum cฤƒ nu s-a întâlnit, în perioada menลฃionatฤƒ de telegramele americane, cu Traian Bฤƒsescu. În documentele obลฃinute de WikiLeaks, mai apar numele lui Viorel Hrebenciuc, Vasile Dâncu, Bogdan Chirieac. Telegramele aratฤƒ ลŸi strategia pusฤƒ la cale de partidele de opoziลฃie ลŸi de unii moguli media împotriva lui Traian Bฤƒsescu. PreลŸedintele urma sฤƒ fie subiectul unei campanii negative de presฤƒ, la televiziunea lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor telegrame în care este citat jurnalistul Bogdan Chirieac.

„Liderul PSD Mircea Geoanฤƒ despre suspendarea preลŸedintelui”.Anul: 2007

„Ambasadorul s-a întâlnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD, la cererea lui Geoanฤƒ. El a început prin a declara cฤƒ ลŸi-a dat toatฤƒ silinลฃa sฤƒ gฤƒseascฤƒ o soluลฃie amiabilฤƒ prin care sฤƒ nu se ajungฤƒ la suspendarea preลŸedintelui Bฤƒsescu, ลŸi cฤƒ oamenii din partid «m-ar omori» dacฤƒ ar afla de întâlniri”.  (…)

„El (n.r. – Mircea Geoanฤƒ) a propus o înลฃe­le­gere ca PSD sฤƒ renunลฃe la ac­ลฃiunea de suspendare a preลŸedintelui în schimbul unor scuze publice din partea preลŸedintelui, în care sฤƒ spunฤƒ cฤƒ – fiind bine intenลฃionat – acลฃiunile sale au întrecut, poate, mฤƒsura; preลŸedintele ar mai fi trebuit de asemenea «sฤƒ garanteze» cฤƒ a auzit mesajul Parlamentului ลŸi sฤƒ promitฤƒ sฤƒ implice Parlamentul într-un mod pozitiv”.

„Deputatul Hrebenciuc: Avem voturile pentru suspendare, deลŸi eu nu aลŸ face-o”. Anul: 2007

„Rezervele lui Hrebenciuc în legฤƒturฤƒ cu continuarea planului suspendฤƒrii preลŸedintelui, pe care ni le-a exprimat iniลฃial acum câteva sฤƒptฤƒmâni, s-au accentuat se pare în urma amenin­ลฃฤƒrilor lui Bฤƒsescu cฤƒ va demisiona dacฤƒ Parlamentul va vota suspendarea sa. În acelaลŸi timp, Hrebenciuc a insistat cฤƒ are în minte un potenลฃial «dark horse candidate», pe Titus Corlฤƒลฃean, care l-ar putea înfrunta cu succes pe Bฤƒsescu într-o bฤƒtฤƒlie electoralฤƒ pentru preลŸedinลฃie”.

„Hrebenciuc a confirmat cฤƒ, în timp ce tabฤƒra anti-Bฤƒsescu are voturile pentru înlocuirea preลŸedintelui, PSD este totuลŸi divizat în interior pe tema continuฤƒrii acลฃiunii de suspendare, în mod special Grupul de la Cluj (din care face parte Ioan Rus, Vasile Dâncu ลŸi Vasile PuลŸcas), care par sฤƒ acลฃioneze concertat cu fostul ministru de Interne Blaga pentru a bloca suspendarea”.

Telegrama: „Duhul iese din sticlฤƒ”.  Anul: 2007 

„Bogdan Chirieac susลฃine cฤƒ popularitatea lui Bฤƒsescu este deja în scฤƒdere. Chirieac a luat în derâdere declaraลฃia preลŸedintelui cฤƒ ar avea susลฃinerea românilor de rând, declaraลฃie fฤƒcutฤƒ în urmฤƒ cu câteva sฤƒptฤƒmâni. «Poลฃi sฤƒ îลฃi imaginezi cฤƒ Bฤƒsescu s-a lฤƒudat europenilor cฤƒ poza lui este în fiecare casฤƒ de la ลฃarฤƒ, aลŸa cum spunea ลŸi Ceau­ลŸescu!».”

„Jurnalistul a pretins cฤƒ forลฃa motrice din PSD pentru suspendarea preลŸe-dintelui este reprezentatฤƒ de Grupul de la Cluj, condus de Ioan Rus, cel care l-a ajutat pe Geoanฤƒ în 2006 sฤƒ devinฤƒ preลŸedintele partidului. L-a nominalizat pe aliatul lui Rus, strategul Vasile Dâncu, drept «creierul» din spatele operaลฃiunii de suspendare a preลŸe­dintelui”.

„Chirieac ลŸi-a menลฃinut pฤƒrerea cฤƒ existฤƒ acum o coordonare activฤƒ între liderii partidelor de opoziลฃie ลŸi oligarhi care controleazฤƒ trusturile de presฤƒ de top de la nivel naลฃional cu scopul de a submina popularitatea lui Bฤƒsescu. DeลŸi patronul Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vîntu, a fost, la un moment dat, în relaลฃii apropiate cu Bฤƒsescu ลŸi a permis ca preลŸedintele României sฤƒ primeascฤƒ o mediatizare consistentฤƒ a campaniei sale prezidenลฃiale din 2004, Chirieac a prezentat câteva poveลŸti compro-miลฃฤƒtoare care vor fi publicate în campania de 30 de zile pentru suspendare.”

Cele mai citite

UTA renunศ›ฤƒ la Ezekiel Imoh dupฤƒ doar ศ™ase luni!

Atacantul nigerian Ezekiel Imoh pฤƒrฤƒseศ™te UTA Arad dupฤƒ o perioadฤƒ scurtฤƒ de doar ศ™ase luni รฎn care a evoluat pentru echipa antrenatฤƒ de Mircea...

Armata romรขnฤƒ se va dota cu sisteme radar Sentinel

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vรขnzarea de sisteme radar de supraveghere aerianฤƒ Sentinel pentru Romรขnia, a anunลฃat, luni, Ambasada Statelor Unite la...

Unitฤƒศ›i de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt decorate de preศ™edintele Romรขniei

Mai multe unitฤƒศ›i de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt din ศ›arฤƒ au fost decorate marศ›i, 8 octombrie, de cฤƒtre preศ™edintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Educaศ›iei. โ€žI-am decorat...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ