17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialScoli-fantoma in Constanta

Scoli-fantoma in Constanta

» Autoritatile din mediul rural nu-si dau interesul pentru obtinerea autorizatiilor sanitare.

» Elevii din Baneasa invata in fosta cladire a unei banci si in camere de oaspeti.

» Pereti mucegaiti, fantani dezafectate, acoperisuri cazute – asa arata multe dintre scolile din judetul Constanta.

In ultimele doua luni, directorii unitatilor de invatamant nu au mai ridicat nici un deget pentru a putea obtine autorizatiile sanitare pentru scoli. Sute de elevi s-au intors in banci carpite, sali de curs darapanate si in cladiri cu un grad mare de risc de imbolnavire. "Aproape 50% din unitatile de invatamant din judetul Constanta nu au autorizatie sanitara. 220 de scoli trebuie sa faca dovada ca nu pun in pericol sanatatea elevilor. Situatia nu s-a schimbat fata de acum doua luni, cand a avut loc controlul efectuat de echipele noastre in acest sens. Au fost gasite aceleasi locatii necorespunzatoare, care necesita reparatii. In unele cladiri confortul termic lasa de dorit. Numeroase scoli nu au asigurata distributia apei potabile.

 

La o parte din acestea nu lipseste doar sursa curenta de apa, ci si fantana este infectata sau necorespunzatoare. O problema foarte grava in mediul rural este lipsa toaletelor. Exista multe institutii care functioneaza si au latrina in curte sau nu au deloc. Unele autorizatii nu au fost acordate pentru ca gradinita si scoala functioneaza in aceeasi incinta si au bai comune. Nu am atestat din punct de vedere sanitar nici gradinitele cu orar normal care functioneaza in doua ture. Prescolarii nu trebuie sa participe la nici o activitate didactica dupa masa", a declarat directorul adjunct al Autoritatii pentru Sanatate Publica Judetene Constanta, dr. Mihaela Dinisov.

 

Primarii au fost informati de reprezentantii ASPJ asupra modului de mentinere a apei potabile in scoli. Edilii au datoria de a supraveghea si de a asigura conditiile optime pentru ca actul educational sa se desfasoare fara ca elevii sa fie expusi vreunui risc de imbolnavire.

Noi controale la sate
Echipele ASPJ Constanta se deplaseaza pentru a doua oara la scolile si gradinitele din judetul Constanta pentru a verifica daca au fost luate masuri suplimentare pentru obtinerea autorizatiilor sanitare. Inspectorii verifica, de asemenea, daca au fost respectate planurile de conformare, avand in vedere ca unele unitati au obtinut autorizatii, insa au un termen limita pentru a remedia deficientele. Printre cele 220 de institutii neautorizate se numara si scoala din Siriu, comuna Crucea, unde nu exista apa potabila. scoala din Crisan are fantana, insa lucrarile nu sunt finalizate, iar elevii sunt nevoiti sa invete printre daramaturi. "Am informat din nou autoritatile locale, in special pe cele din mediul rural, pentru a le mobiliza sa obtina intr-un timp mai scurt autorizatiile sanitare", a adaugat dr. Mihaela Dinisov.

Au inceput scoala in sali improvizate
Peste 600 de elevi au inceput noul an scolar in locatii improvizate, pentru ca scolile unde trebuiau sa invete sunt supuse lucrarilor de reabilitare. scoala cu clasele I-IV si gradinita din Dobromir Deal, Liceul Teoretic Baneasa si Gradinita cu orar normal Sf. Andrei Baneasa sunt cele patru unitati care au inca lacatul pus pe usa. Elevii din Dobromir Deal sunt nevoiti pana in viitorul an scolar sa ia parte la cursuri in Casa Agronomului. Liceenii din Baneasa invata in cladirea unei foste banci, iar prescolarii sunt transportati cu microbuze la casa de oaspeti a Consiliului Judetean. Copiii din Baneasa au promisiunea ca in luna martie a anului viitor se vor intoarce in bancile lor.

 

» Renovari cu ajutorul MEdC
Banii acordati anul trecut de Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru reabilitarea unitatilor de invatamant din judetul Constanta au ajutat la reabilitarea multor scoli si gradinite. Printre acestea se numara scoala din satul Mireasa, unde cladirea a fost racordata la reteaua de apa. scolile din Dorobantu si Nicolae Balcescu au capatat, de asemenea, o noua fata. Au mai fost reabilitate si o serie de scoli din orasul Constanta. Cu toate ca elevii inca mai invata in conditii mizere, autoritatile sanitare sustin ca situatia este mult mai buna in comparatie cu anii precedenti.

» Satele mici pun probleme
"Vom avea de lucru mai mult la satele mici, unde situatia pare sa ramana neschimbata de la un an la altul. Aici exista un numar foarte mic de elevi si nu se implica nimeni in renovarea cladirii, atat timp cat elevii pot fi dusi la alte institutii de invatamant. Exista scoli foarte mari din mediul rural unde invata putin peste zece elevi. Suma necesara pentru reabilitarea cladirii ar fi prea mare si nu ar fi rentabil ca o cladire mare sa fie reparata pentru o mana de elevi." Dr. Mihaela Dinisov

»  Inspectorii Autoritatii Judetene de Sanatate Publica din Constanta au inceput din nou controalele in scoli, pentru a verifica in  ce stadiu se afla lucrarile de igienizare.

Cele mai citite

Drăguș, umilit de către antrenorul lui Trabzonspor!

Atacantul român Denis Drăguș se confruntă cu dificultăți în debutul său la Trabzonspor. Denis Drăguș, care a avut un sezon anterior impresionant la Gaziantep, trece...

Aplicația mobilă prin care se poate solicita ridicarea PET-urilor reciclabile la domiciliu

Ion Bogdatu și Bogdan Roșu, experți în programare și marketing online, au lansat o aplicație mobilă inovatoare numită Reverse PET, conform Ziarului Financiar. Această...

UE raportează un excedent record al balanței comerciale, în timp ce zona euro beneficiază de un surplus semnificativ

Uniunea Europeană a înregistrat în iulie 2024 un excedent record al balanței comerciale de 19,1 miliarde de euro, o îmbunătățire semnificativă față de excedentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă