Secretarul de stat american Condoleezza Rice este unul dintre membrii administratiei de la Washington in mod cert avantajati de „cutremurul” petrecut la varful Pentagonului. Doamna Rice, cunoscuta drept adversara fostului secretar al Apararii, Donald Rumsfeld, are doar de castigat de pe urma preluarii portofoliului de catre Robert Gates, un alt „veteran” al Casei Albe, aflat – asemenea ei – deja in serviciile administratiei Bush sr, nota, ieri, presa americana. Astfel, potrivit publicatiei „Rolling Stone”, in decursul unor „ani buni de amicitie” (Sean McCormack), Gates a devenit un „confident” al lui Rice, iar numirea sa este perceputa de unii analisti drept „lovitura de maestru” a secretarului de stat.
„Noua perspectiva” numita Bob
In conditiile in care democratii nu par a dispune de un plan concret in ceea ce priveste strategia din Irak, „semnalizandu-si” disponibilitatea colaborarii nemijlocite cu Casa Alba, numirea lui Gates arata ca presedintele a gasit „omul potrivit la locul potrivit si la momentul oportun”, comentau analistii de la CBS.
Bob Gates este descris de mediile din SUA ca dispunand de contacte excelente spre tabara democrata, in plus este membru al „Iraq Study Group” – anume al comisiei independente Baker-Hamilton, care va formula, pana la sfarsitul acestui an, recomandari in legatura cu o eventuala schimbare a politicii SUA in Irak. Potrivit senatorului republican John Warner, care prezideaza Comisia fortelor armate din camera superioara a Congresului, confirmarea de catre Senat a lui Robert Gates ca director general al CIA va fi, cu mare probabilitate, o simpla formalitate. Warner a salutat alegerea „inteleapta” facuta de Bush prin nominalizarea celui prezentat de presedinte drept apt a da „noi perspective” actualei stari de fapt.
Bye, bye, Rummy!
Spre surprinderea unora, demisionarul Donald Rumsfeld a fost printre primii care s-au declarat „multumiti” de schimbarea efectuata la varful Pentagonului. „Imi dau seama de utilitatea” gestului, a spus Rumsfeld. Ulterior, in fata jurnalistilor prezenti la Washington, el a admis ca ziua de miercuri nu a fost una usoara pentru el, precizand ca in ultima saptamana a avut o serie de discutii cu presedintele Bush pe tema data. Decizia finala a fost luata marti, a indicat „Rummy”.
In varsta de 74 de ani, Rumsfeld a condus Departamentul Apararii incepand din ianuarie 2001. Timp de aproape sase ani, modul sau ferm de a conduce, cat si numeroase decizii controversate i-au atras tot mai multe critici atat din exterior, cat si din randurile armatei SUA. Perceput in general drept artizan al razboiului din Irak, Rumsfeld lasa o mostenire ce consta in doua razboaie (la cel irakian adaugandu-se cel din Afganistan), scandalul Abu Ghraib si polemicile referitoare la inchisoarea din Guantanamo Bay.