15.2 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialSchalke 04 - Manchester United 0-2. ”Diavolii roşii”, aproape de finala Champions...

Schalke 04 – Manchester United 0-2. ”Diavolii roşii”, aproape de finala Champions League

Manchester United şi-a depăşit complexul german şi a învins cu 2-0 în deplasare pe Schalke 04, aproape asigurându-şi calificarea în finală.

Golurile au fost înscrise de Ryan Giggs (66) şi Wayne Rooney (69), dar numărul de ocazii mari pe care le-a avut Manchester de-a lungul celor 90 de minute ar fi impus o victorie mult mai detaşată a elevilor lui Alex Ferguson.

Astfel, dacă nu se va petrece o surpriză imensă în returul de pe Old Trafford, Manchester se va pregăti să întâlnească în finala Champions League pe Real Madrid sau FC Barcelona.

……….

LIVE TEXT:

MINUTUL 90 – Meciul se încheie, Manchester luând o opţiune decisivă pentru calificarea în finală.

MINUTUL 69 – GOOL MANCHESTER! Schalke a căzut după golul primit, iar Manchester a profitat din plin. Hernandez l-a găsit perfect demarcat pe Rooney la 15 metri de poarta adversă, iar atacantul nu a iertat.

MINUTUL 66 – GOOL MANCHESTER! Mult prea târziu faţă de câte ocazii a avut, Manchester deschide scorul prin veteranul Ryan Giggs, care a fost ”deschis” de o pasă excelentă printre a lui Wayne Rooney. 

MINUTUL 60 – Aceeaşi partitură ca în prima repriză: Manchester atacă şi ratează, Schalke aşteaptă cu răbdare oportunităţi de contraatac.

MINUTUL 46 – A început repriza secundă.

MINUTUL 45 – Se încheie prima repriză şi, cel puţin pentru 15 minute, chinul lui Schalke. Germanii trebuie să se considere extrem de norocoşi că au scăpat fără gol primit pentru că Manchester şi-a creat aproape 10 situaţii periculoase în careul lui Neuer. Însă elevii lui Alex Ferguson vor trebui să lupte, în repriza secundă, şi cu propria frustrare de a nu fi reuşit să treacă în avantaj.

MINUTUL 30 – Manchester a adunat cel puţin patru mari ocazii la poarta lui Neuer, principalii artizani fiind Javier Hernandez şi Ryan Giggs. ”Diavolii roşii” dictează jocul.

MINUTUL 20 – Ocaziile apar des la poarta lui Schalke, dar germanii rezistă, adoptând un joc de contraatac.

MINUTUL 0 – A început meciul din prima semifinală a Ligii Campionilor, dintre surpriza Schalke 04 şi titanul Manchester United. Iată formaţiile:

Schalke 04: Neuer, Uchida, Matip, Metzelder, Sarpei, Farfan, Papadopoulos, Jurado, Baumjohann, Raul, Edu. Rezerve: Schober, Escudero, Plestan, Kluge, Charisteas, Karimi, Draxler.

Man Utd: Van der Sar, Fabio Da Silva, Ferdinand, Vidic, Evra, Valencia, Carrick, Giggs, Park, Rooney, Hernandez. Rezerve: Kuszczak, Anderson, Smalling, Nani, Scholes, Rafael Da Silva, Evans.

Arbitru: Carlos Velasco Carballo (Madrid) 

………………

AVANCRONICA MECIULUI:

„Sferturile” sezonului 2009-2010. E minutul 40 al meciului retur Manchester-Bayern, iar englezii conduc cu 3-0. În Germania pierduseră cu 1-2, în condiţiile în care deschiseseră scorul. Fast-forward câteva zeci de minute. E minutul 75 şi olandezul Arjen Robben tocmai marchează pentru 2-3, printr-o execuţie fantastică. „Man United is out of the Champions League„, se caină comentatorul britanic după un alt sfert de oră. Era efectul german asupra antrenorului Alex Ferguson, care abordase dubla manşă cu Bayern de parcă nu terminase niciodată din tremuratul indus de drama finalei din 1999, atunci când echipa sa a răsturnat în ultimele minute un meci în care gruparea bavareză a impus respect.

Acum, Manchester dă în semifinale peste Schalke 04, o formaţie mai puţin înfricoşătoare decât Bayern. Dar o echipă care poate pune în scenă o nouă dramă, fie în faţa propriilor spectatori sau chiar pe „Teatrul Viselor” din Manchester. 

Englezii pot avea cel puţin două probleme în „dubla” cu Schalke.

Nemţii, piaza rea

Una vine din istorie. Man United, sub „domnia” de peste 20 de ani a lui Alex Ferguson, nu a trecut niciodată de o formaţie din Germania într-o dublă manşă.  În faza semifinalelor de Champions League s-a înclinat de două ori în faţa nemţilor, până acum. În 1997 a fost eliminată de Borussia Dortmund, iar în 2002 – de Bayer Leverkusen. Mai mult, din cele 11 semifinale disputate până acum de „diavoli”, nu mai puţin de şapte s-au terminat nefericit, după cum consemnează BBC. 

Matadorul Raul

O a doua problemă vine dintr-un prezent încărcat de istorie. Numele lui este Raul, atacantul spaniol care a devenit deja legendă prin cele 71 de goluri marcate în Champions League. Ca o comparaţie cap-la-cap, Raul a adunat mai multe semifinale în această competiţie decât Manchester, pregătindu-se să apară pentru a 13-a oară în penultimul act al Ligii Campionilor.

Iar neajunsurile pentru favorita Manchester nu se opresc aici. Ferguson nu îl va putea folosi, din cauza unei accidentări, pe golgeter-ul său din acest sezon, bulgarul Dimitar Berbatov, care a bifat 22 de reuşite. Pe lângă prezenţa sa de forţă în atacul englezilor, Berbatov ar mai fi adus un avantaj: cunoaşte foarte bine fotbalul german, după o experienţă de cinci ani la Leverkusen.

În fine, forma lui Schalke în Champions League este de luat în seamă. Germanii şi-au câştigat ambele meciuri acasă în fazele eliminatorii de până acum, trecând de campiona en-titre Inter Milano şi de fosta finalistă Valencia. Pe milanezi, Schalke i-a ridiculizat chiar în faţa suporterilor italieni, producând un electrizant 5-2.

Manchester, Manchester

Totuşi, toate aceste avertismente vor fi fost luate în considerare de  Sir-ul de pe banca lui Manchester. Iar, foarte probabil, Ferguson şi elevii săi vor intra pe teren miercuri seara cu gândul că pornesc cu prima şansă.

Cu excepţia Cupei UEFA câştigate în 1997, Schalke nu a mai ajuns niciodată atât de sus într-o întrecere europeană, singurele precedente comparabile fiind „sferturile” din 2007-2008 şi 1958-1959. Iar echipa germană şi-a demonstrat limitele în campionat, unde ocupă locul al 10-lea din 18 formaţii, cu doar câteva etape înainte de finalul sezonului.

O comparaţie post-pe-post între cele două echipe este aproape inutilă, întrucât Rooney, Giggs, Vidic sau Vand der Sar câştigă oricând meciul „pe hârtie” cu Farfan, Matip, Sarpei sau Neuer. Iar antrenorul Ralf Rangnick îşi va fi trecut deja pe carnetul cu observaţii faptul că atacanţii Wayne Rooney şi Javier Hernandez au marcat împreună 32 de goluri în această stagiune, mexicanul-surprinză reuşind 19 dintre ele.

„Glory, glory Man United”, scandarea preferată a fanilor din Manchester, se va auzi fără îndoială, miercuri seara, pe arena lui Schalke. Rămâne de văzut dacă nemţii se vor lăsa intimidaţi de gloria adversarilor sau dacă le vor aplica, cu sânge rece, lecţia germană.

Cei care vor să se lămurească pot urmări partida de la 21.45, pe TVR 1.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă