15.3 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialScandalul terenurilor la Negru Voda

Scandalul terenurilor la Negru Voda

La 17 ani de la evenimentele din decembrie 1989, constantenii se lupta inca sa intre in posesia pamanturilor mostenite de la parinti si bunici. Legile fondului funciar au produs harababura in randul administratiilor locale, iar aplicarea lor a ramas, in unele cazuri, la bunul plac al edililor.

Una din localitatile judetului Constanta unde cetatenii sunt nemultumiti de modul in care s-au aplicat legile fondului funciar este Negru Voda. Dupa o serie de retrocedari, cetatenii sunt nelamuriti in legatura cu suprafata de teren care mai e disponibila. Potrivit unui afis care poate fi vazut la sediul Primariei din localitate, „comisia locala de fond funciar Negru Voda, pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 247/2005, dispune de 11 ha rezerva de teren extravilan, pe teritoriul administrativ Negru Voda. Rezerva de teren intravilan este de 10 ha”. Cu toate acestea, potrivit unei instiintari catre Oficiul pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta, semnate de primarul Ion Nicolin si de secretarul Primariei, rezerva de teren rezultata in urma verificarii parcelarelor pe localitatile Negru Voda, Darabani si Valcele, propusa pentru punerea in posesie a proprietarilor care au depus cereri conform Legii 247/2005, este de 18.3180 ha. Suprafata totala este impartita astfel: 6,9580 ha in Negru Voda, 7,460 ha in Darabani si 3,90 ha in Valcele. Actul are numarul de inregistrare 6.315 si este datat 29.08.2006. Potrivit celor mai recente declaratii ale primarului Ion Nicolin, pe suprafata teritoriul localitatii Negru Voda nu mai este nici un hectar de teren liber. „Avem numai islazul liber, dar probabil ca il vom retroceda si pe acesta”, a declarat el.

Comisie contestata

O alta neclaritate in ceea ce priveste retribuirea terenurilor in Negru Voda se refera chiar la componenta Comisiei de fond funciar. Astfel, potrivit regulamentelor legale in vigoare, publicate in Monitorul Oficial nr. 732/ 2005, comisiile se constituie prin ordin al Prefectului si sunt formate din primar, viceprimar, secretarul unitatii administrativ-teritoriale, un specialist in masuratori topografice, un inginer agronom sau horticol, un jurist, seful ocolului silvic, 2-4 reprezentanti ai fostilor proprietari deposedati sau mostenitorii acestora. „Pentru alegerea reprezentantilor proprietarilor in comisia locala, consiliul local convoaca o adunare a proprietarilor, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a regulamentului sau de la vacantarea unei pozitii in comisie, adunare care va fi legal constituita daca este prezenta majoritatea din numarul acestora”, se arata in regulament. La Negru Voda, aceste prevederi nu s-au respectat ca atare.

Intoarcerea in timp

Intr-o adresa catre Institutia Prefectului, primarul Ion Nicolin afirma: „componenta Comisiei Locale de Fond Funciar propusa pentru punerea in aplicare a Legii nr. 247/2005 a fost aceeasi cu cea a Comisiei pentru aplicarea Legii nr. 1/2000, care fusese aprobata in iulie 2004”. Prin urmare, comisia din 2000, aprobata dupa… patru ani, a fost reactivata in 2005. Primarul Ion Nicolin ofera si explicatia pentru acest gest: „Am facut acest lucru in primul rand datorita termenului scurt de la aparitia HG nr. 890/2005 pana la prezentarea propunerilor si emiterea Ordinului nr. 548/ 26.08.2005 si in al doilea rand avand in vedere faptul ca membrii comisiei care lucrasera pana in august 2005 erau persoane cu care se analizase si se pusese in aplicare Legea 1/2000, cunoscatori ai fostilor proprietari si care, datorita deciziilor lor corecte, nu au fost contestati de nici un fost proprietar”.

Proteste la Prefectura

O parte dintre cetatenii din Negru Voda au trimis o petitie Prefecturii Constanta, pentru a semnala tocmai faptul ca atribuirea terenurilor nu s-a facut tocmai in limite legale. Din raspunsul inaintat in data de 10 august, se observa ca toti mai-marii locului au obtinut suprafetele revendicate. Este vorba in primul rand de primar si sotia sa, care au facut cerere comuna pentru atribuirea suprafetei de 9,85 ha. De asemenea, pentru primarul Nicolin Ion s-a reconstituit si o suprafata de 22 ha. Urmeaza Mosoianu Ion, viceprimar, cu 4 ha si Stancu Cornelia, contabil, la care se precizeaza ca „terenul reconstituit pe mostenirea Danalache Marin poate fi reconstituit in orice sola din teritoriul administrativ al orasului Negru Voda, deoarece terenul atribuit a fost pe mereaua orasului Negru Voda”. Primarul spune ca toate retrocedarile s-au facut respectand legea.

Nemultumiri
ale cetatenilor

In ciuda acestor retrocedari, unii dintre cetateni inca se lupta sa intre in posesia terenului. Este vorba despre Ion Voicu, fost consilier local. Acesta a primit o instiintare de la Primarie, la sfarsitul lunii august, prin care este rugat sa se prezinte la Compartimentul agricol din cadrul Primariei Negru Voda pentru intocmirea si semnarea procesului verbal de punere in posesie. Voicu spune insa ca, dupa ce s-a prezentat, i s-a spus ca nu este vorba de o punere in posesie, fapt care l-a facut sa se adreseze din nou institutiei prefectului. Primarul a declarat ca Voicu a fost pus in posesie, a aceptat initial, dar a refuzat oferta, pe motiv ca terenul era prea departe. Reprezentantii institutiei au declarat ca, la a doua incercare, acesta a acceptat terenul acordat. Problema initiala a pornit de la faptul ca Voicu vroia un lot despre care angajatii primariei spun ca, potrivit legii, nu-i putea fi atribuit.

„Pamantul
ne termina pe noi!”

Primarul Ion Nicolin recunoaste ca problema retrocedarilor nu este usor de rezolvat. „Pamantul ne termina pe noi, nu noi pe el”, a declarat acesta. Edilul a precizat ca in aplicarea legii pot aparea si o serie de greseli neintentionate, care vor fi insa solutionate. Reformele agrare din ultimii ani au fost incercari nereusite de a pune lucrurile la punct. Oamenii vin cu acte din anii '20 sau '30 si se asteapta ca totul sa mearga ca pe roate. „Nu se poate asa, totul trebuie sa fie verificat”, spune primarul.
Din pacate, legislatia alambicata din domeniu creeaza nemultumiri cetatenilor si probleme edililor. In multe locuri, ca si la Negru Voda, nu mai exista teren care sa poata fi retrocedat, dar oamenii insista sa-si primeasca exact terenul pe care l-au mostenit. Solutiile sunt greu de gasit si creeaza probleme sociale.

Cele mai citite

Fed reduce dobânda-cheie și transmite un mesaj de stabilitate în fața noii administrații Trump

Rezerva Federală a SUA, cea mai puternică instituție bancară din lume, a redus joi dobânda de referință cu 0,25%, o decizie ce reflectă optimismul...

Parlamentul European blochează propunerea Ungariei pentru funcția de comisar european

Parlamentul European a refuzat să aprobe numirea lui Oliver Varhelyi, candidatul propus de Ungaria pentru funcția de comisar european pentru sănătate publică și bunăstarea...

PSG intră în cursa pentru Viktor Gyokeres, starul lui Sporting Lisabona!

Viktor Gyokeres, atacantul suedez care strălucește la Sporting Lisabona, a atras atenția unor giganți europeni, iar cel mai recent club interesat de semnătura sa...
Ultima oră
Pe aceeași temă