2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialScandalul politico-financiar decapitează jumatate din Guvernul de la Ankara

Scandalul politico-financiar decapitează jumatate din Guvernul de la Ankara

Scandalul politico-financiar din Turcia l-a determinat pe premierul Recep Tayyip Erdogan să anunţe miercuri o amplă remaniere guvernamentală. Această ştire este publicată astăzi în principalele ziare din întreaga lume.

”Corupţia îl forţează pe Erdogan să schimbe jumătate din Guvern”, anunţă cotidianul spaniol, El Pais, în vreme ce New York Times titrează: ”Scandalul de corupţie s-a apropiat de premierul turc”.

Considerat „cel mai mare din istoria ţării”, uraganul care s-a abătut peste Ankara divizează puterea islamo-conservatoare aflată la putere şi afectează imaginea premierului Erdogan, cu patru luni înaintea alegerilor municipale. Combinaţia inflamabilă între elemente politice, financiare şi religioase au dinamitat execuitvul turc.

Scandalul a perturbat pieţele financiare şi a antrenat conflicte profunde între Erdogan şi vechiul său aliat, Fethullah Gulen, un imam care trăieşte în SUA, dar care, prin mişcarea care îi poartă numele, exercită o influenţă puternică în poliţia şi justiţia din Turcia.

Citeşte şi: Erdogan strigă „complot“ şi ameninţă ambasadorii străini

În centrul „furtunii politice” se află creierul operaţiunii, omul de afaceri de origine azeră Reza Zarrab, care a dat o dimensiune „iraniană” scandalului din Turcia. El a transferat fonduri între Iran şi Turcia, în pofida sancţiunilor UE şi SUA la care era supus Teheranul în cadrul operaţiunii „aur contra gaz” iranian. Concret, prin firma lui Zarrab, Iranul a continuat să primească devize şi să-şi plătească facturile, Turcia servind ca platformă.

Erdogan a reacţionat acuzând „grupuri internaţionale” şi „alianţe obscure” şi a ameninţat cu expulzarea ambasadorilor străini pentru „acte de provocare”.

Premierul a continuat astfel strategia politicienilor turci în faţa unei crize – de vină sunt puterile străine, în acest caz, SUA. De la izbucnirea uriaşului scandal de corupţie şi arestarea a zeci dintre apropiaţii săi, Erdogan a denunţat complotul forţelor străine, menit să înlăture guvernul său, ameninţând că va expulza diplomaţii străini „angajaţi în acţiuni de provocare”. Acesta a declanşat un val de epurări în poliţie.

În scandal au fost implicaţi oameni de afaceri şi preşedintele director general al băncii publice Halbank.

Situaţia a nemulţumit cetăţenii, manifestaţii de amploare având loc la Instanbul unde circa 10.000 de protestatari au cerut demisia Guvernului.

În cele din urmă, premierul Erdogan s-a văzut nevoit să remanieze o mare parte a cabinetului său. Printre miniştrii demişi se află cel al afacerilor europene, Egemen Bagis.

Acesta, care până în prezent nu face obiectul niciunei urmăriri din partea justiţiei turce, a fost înlocuit cu un deputat al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere din 2002, Mevlut Cavusoglu.

În afară de Bagis, alţi zece miniştri au mai fost înlocuiţi cu ocazia acestei schimbări, printre care cel de interne, Muammer Güler, al economiei, Zafer Caglayan, şi mediului, Erdogan Bayraktar, demisionari.

În locul lor au fost numiţi Efkan Ala (Interne), fost subsecretar de stat pe lângă prim-ministru, şi deputaţii Nihat Zeybekçi (Economie) şi Idris Güllüce (Mediu şi Urbanism).

Lista celor demişi este completată cu miniştrii justiţiei, familiei şi cel al transporturilor, candidaţi la alegerile municipale din martie.

Miniştrii de interne, al economiei şi cel al mediului au demisionat miercuri după punerea sub acuzare a fiilor lor în cadrul unei vaste anchete anticorupţie care a provocat o criză politică majoră la vârful statului turc, cu patru luni înainte de alegerile locale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă