Relatiile tensionate dintre conducerea Prefecturii si cea a Primariei municipiului Arad s-au acutizat dupa ce reprezentantul Guvernului in teritoriu a remis, luni, doua referate de nelegalitate vizand hotarari ale Consiliului Local. Potrivit prefectului Gavril Popescu, primul referat se refera la un Plan Urbanistic de Detaliu, adoptat printr-o hotarare CL.
"Am intocmit un referat de nelegalitate pentru un PUD, prin care urma sa fie construit un imobil pe strada Stefan Augustin Doinas, nr. 5. Acest document va fi inaintat secretarului Consiliului Local, care va trebui sa il puna in discutie in prima sedinta", a mai spus prefectul. El a explicat ca in planul initial al respectivei constructii, imobilul trebuia sa aiba P+4+mansarda, dar ulterior s-a ajuns la P+5+E+terasa.
Prefectura ameninta cu contenciosul-administrativ
Al doilea referat de nelegalitate, intocmit de Prefectura, face referire la un subiect mult dezbatut si controversat, "afacerea CasaRom". "Am mai intocmit un referat de nelegalitate fata de hotararea Consiliului Local nr. 289, prin care a fost aprobat actul aditional al contractului de vanzare-cumparare dintre municipalitate si aceasta firma. Apreciez nelegala aceasta hotarare pentru ca prin articolul 3 al acestui act se procedeaza la modificarea unui act administrativ care a produs efecte in sfera dreptului civil", a mai afirmat Gavril Popescu.
Respectivul articol, din contractul initial incheiat intre cele doua parti in 2001, face referire la faptul ca terenul poate fi vandut ulterior la pretul cu care a fost cumparat. Ori, prin hotararea de la sfarsitul anului trecut, municipalitatea a modificat actul, astfel incat parcela sa fie vanduta la pretul pietei, ceea ce Prefectura considera nelegal.
"Daca in prima sedinta de Consiliu Local cele doua referate de nelegalitate nu sunt prezentate consilierilor locali, atunci Institutia Prefectului le va ataca in contencios-administrativ", a mai afirmat prefectul.In replica, primarul municipiului Gheorghe Falca a spus ca inca nu a primit referatul Prefecturii. "Constat ca primesc acest referat de nelegalitate prin intermediul presei, ceea ce confirma modul de lucru al prefectului. Cand voi primi documentul oficial, il voi trimite spre analiza juristilor Primariei, iar domnul prefect sa se ocupe de Prefectura. Nu are decat sa il atace in contencios-administrativ", a adaugat Falca.
Proiectul prin care compania americana "CasaRom" a cedat Primariei 29 de hectare de teren a trecut, in toamna anului trecut, de votul consilierilor, insa sedinta Consiliului Local a fost extrem de tensionata in urma criticilor aduse de unii alesi. Intr-o sedinta anterioara, proiectul a fost respins, primind numeroase critici din partea consilierilor.
Termene de finalizare, incalcate la nesfasit
Printre cei care s-au opus proiectului s-au numarat si consilierii ex-PSD, dar si cativa dintre cei ai Aliantei PNL-PD. Conform proiectului de act aditional, firma a cedat administratiei locale aproape jumatate din terenul primit de la fosta administratie locala. Dupa o serie de discutii intre cele doua parti, compania americana a cedat 29 de hectare de teren din totalul de 60 primite in 2001, cu titlu de inchiriere si concesiune.
Contractul semnat de fostul primar Dorel Popa a fost unul dintre cele mai controversate documente incheiate de fosta administratie. In 2001, compania multinationala "CasaRom" a castigat o licitatie pentru ridicarea unui cartier de locuinte in zona Subcetate din municipiul Arad, pe o suprafata de 68 de hectare.
In schimbul terenului ultracentral obtinut, compania s-a obligat sa construiasca in total 900 de locuinte la bloc si in case individuale.
Primele 72 de case trebuiau finalizate in 2002. Firma care anunta investitii totale de 35 de milioane de euro in cartierul rezidential a depasit toate termenele prevazute in contractul incheiat cu Primaria sub mandatul lui Dorel Popa.